Senatorul Leon Dănăilă, reclamat la CNCD pentru declaraţiile despre homosexuali

Senatorul PNL Leon Dănăilă a fost reclamat, vineri, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de Asociaţia MozaiQ, o organizaţie a persoanelor LGBT, după ce senatorul PNL a afirmat într-un interviu News.ro că este împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, argumentând că doar cuplurile heterosexuale pot să facă copii, în vreme ce ”un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi”.

17 mart. 2017, 14:20
Senatorul Leon Dănăilă, reclamat la CNCD pentru declaraţiile despre homosexuali

Asociaţia MozaiQ, organizaţie a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender), a anunţat, vineri, că a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu privire la afirmaţiile senatorului Leon Dănăilă, arătând că mesajul politic al parlamentarului “ţinteşte un grup de indivizi pe baza anumitor caracteristici protejate de către OG 137/2000, articolul 15, şi anume orientarea sexuală”.

“Prin conţinutul, ţintele, contextul şi emitentul mesajului şi în acord cu art. 15 al Ordonanţei Guvernului nr. 137 din 31.08.2000, declaraţia domnului Leon Dănăilă este asimilată unui comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii umane ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o orientarea sexuală”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Citeşte şi: Leon Dănăilă: Eu sunt pentru căsătoriile heterosexuale, ei pot să facă copii. Un homosexual poate să-i cumpere, să-i fure

În opinia acestora, mesajul lui Leon Dănăilă diferenţiază în mod clar între grupurile de persoane heteorsexuale şi cele homosexuale, criteriul de diferenţiere fiind cel al orientării sexuale.

„Prin asocierea expresă dintre homosexuali şi acţiuni sancţionate de Codul Penal, Leon Dănăilă dezvoltă un sentiment de frică şi panică privind reprezentarea în spaţiul public a comunităţii LGBT. Astfel, Leon Dănăilă contribuie la încetăţenirea stereotipurilor şi a prejudecăţilor privind indezirabilitatea comunităţii LGBT”, mai arată reprezentanţii Asociaţiei MozaiQ.

Aceştia susţin că, prin stigmatizarea orientării sexuale, Leon Dănăilă marginalizeză persoanele având aceste trăsături în afara limitelor normale ale relaţiilor sociale, “afectând stima de sine a acestora şi promovând izolarea lor”.

“Astfel, se face nu numai o diferenţiere clară între grupurile de persoane heteorsexuale şi cele homosexuale pe criteriul orientării sexuale dar, în plus, această diferenţiere demonizează comunitatea LGBT în opoziţie cu comunitatea non-LGBT. Această dihotomie încurajează mobilizarea sentimentului anti-gay şi marginalizarea persoanelor LGBT nu numai din viaţa publică dar şi din alte aspecte sociale, economice şi culturale”, potrivit ONG-ului.

În opinia reprezentanţilor organizaţiei, în analizarea sesizării trebuie să fie luat în calcul faptul că Leon Dănăilă este un formator de opinie pe plan local şi national, întrucât acesta este senator PNL, neurochirurg, fost director al Spitalului Gheorghe Marinescu (1996-2004), profesor universitar la Facultatea de Medicină Bucureşti şi şeful Comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

”Eu sunt pentru căsătoriile de sex opus, heterosexuale. Eu aşa am învăţat, eu sunt de la ţară. Eu n-am pomenit la mine homosexuali. Eu aici am auzit. N-am pomenit aşa ceva. Heterosexualii, ei dau naştere la copii, pot să facă copii. Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi. Să-i înveţe să devină tot aşa, sau femeile care sunt de acelaşi sex care vor să se căsătorească între ele, sau doi bărbaţi”, a declarat Leon Dănăilă, într-un interviu pentru News.ro.

Senatorul a spus că el pur şi simplu nu îi înţelege pe homosexuali.

”Pe mine m-a frapat un singur fapt: domnule, un bărbat se îndrăgosteşte de alt bărbat. El e homosexual. Dar de ce unul este îmbrăcat ca femeie şi unul ca bărbat? Domnule, ia-ţi o femeie dacă îţi plac femeile, de ce îl îmbraci ca femeie? Lasă-l tot ca bărbat dacă îţi plac bărbaţii. Eu asta nu pricep, mintea mea nu poate să priceapă. Nu, una e femeie, ălalalt e bărbat. Asta nu pricep. Îmbracă-i pe amândoi bărbaţi. Îţi plac bărbaţii? Poftim!”, a precizat el.

Leon Dănăilă a mai spus că, în opinia sa, legiferarea drepturilor minorităţilor sexuale ar fi un semn de regres al societăţii.

”Eu, dacă am fost în Statele Unite şi am avut burse, cunosc că acolo sunt şi lesbiene şi fel de fel. A fost legiferat să se căsătorească între ele. Dar e o minoritate, totuşi. Dă societatea înapoi, după părerea mea. Eu am mai spus o dată şi o repet că nu sunt de acord cu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”, a conchis senatorul PNL.