Senator PNL, după OUG privind măsurile fiscale: Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Teodorovici, groparii României, recunosc oficial criza

Senatorul PNL Florin Cîţu afirmă, după adoptarea OUG privind măsurile fuscale, că "Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Teodorovici, groparii României, recunosc oficial criza", el explicând efectule asupra sistemului bancar şi anunţând că va iniţia discuţii cu toţi cei afectaţi de actul normativ. Cîţu analizează consecinţele taxei asupra investiţiilor din sistemul bancar spunând că ratele nu vor scădea, iar economiile populaţiei vor fi afectate.

RomaniaTV.net
22 dec. 2018, 09:44
Senator PNL, după OUG privind măsurile fiscale: Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Teodorovici, groparii României, recunosc oficial criza

„În perioada următoare voi iniţia ca vicepreşedinte al PNL pentru economie, alături de colegii mei specializaţi pe sectoare, întâlniri cu toţi cei afectaţi de ordonanţa criminală pentru sectorul privat”, anunţă Cîţu pe Facebook, în postarea intitulată „Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Teodorovici, groparii României, recunosc oficial criza”, potrivit news.ro.

În opinia sa, PSD+ALDE+UDMR recunosc că au minţit, pentru că introduc taxe noi pentru că altfel deficitul bugetar depăşeşte 5% în 2019.

El califică decizia Guvernului prin care activele băncilor vor fi taxate începând de la un nivel al Robor de 2%, drept „ticăloşie”. pentru că „active financiare înseamnă investiţiile făcute de bănci în economie (în stat, în cetăţeni, în companii).

” PSD+ALDE taxează investiţiile şi implicit le va distruge”, susţine Cîţu.

În al doilea rând, senatorul PNL consideră că este vorba despre „prostie”.

” Taxa se referă la ROBOR dar băncile au portofolii cu credite şi în valută. Bineînţeles că îi afectează şi pe aceşti clienţi”.

În al treilea rând, în opinia sa, este vorb despre „imbecilitate”.

” Taxa NU reduce ratele celor care au acum credite în lei sau valută. Nu are cum. Contractele respective sunt legate de ROBOR şi atât. Taxa NU reduce ratele creditelor noi, preţul creditelor este determinat de cerere şi ofertă. Taxa reprezintă un cost iar socialiştii de la PSD+ALDE şi UDMR au prezentat doar cum se calculează. Pentru bănci reprezintă creşterea costului cu afacerile în România”, susţine el, adăugând că această creştere poate fi „nternalizata de bănci într-o marjă de profit mai mică, transferată în dobânzi mai mari pentru credite noi, transferată în dobânzi mai mici pentru depozite”.

„În ţările unde au fost introduse taxe pe investiţiile băncile, investiţiile au scăzut brusc. Nu există nicio situaţie unde taxa a dus la dezvoltarea sectorului”, argumentează Câţu

Concluzia sa este: „Taxa PSD+ALDE+UDMR pe investiţiile băncilor va duce la distrugerea economiilor populaţiei din sistemul bancar prin reducerea dobânzilor la depozite şi la restrângerea investiţiilor băncilor în economie. Statul român va apela la investitori străini privaţi sau instituţionali pentru împrumuturi. Băncile locale vor pune taxa în dobândă pe care o cer de la stat”.