Senatul a aprobat impozitul pe monopolul pe electricitate si gaze naturale

Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de marţi, proiectul legislativ privind aprobarea Ordonanţei Guvernului prin care se instituie, începând cu 1 februarie 2013, impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi gazului natural.

RomaniaTV.net
26 feb. 2013, 11:55
Senatul a aprobat impozitul pe monopolul pe electricitate si gaze naturale

Potrivit Ordonanţei nr. 5/2013, sumele percepute din acest impozit vor constitui venit la bugetul de stat şi vor fi utilizate pentru asigurarea cofinanţării la proiectele de investiţii finanţate din fonduri europene.

„Impozitul este aplicabil operatorilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale licenţiaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Valoarea acestui impozit este de 0,1 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 0,75 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie. În cazul în care energia electrică sau gazele naturale se facturează unui client fără a trece prin sistemul de distribuţie, valoarea impozitului este de 0,85 lei/MWh”, se arată în raportul întocmit de Comisia parlamentară de specialitate, citat de agerpres.ro.

Legea are un caracter ordinar şi a fost adoptată cu 71 de voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere. Senatul a dezbătut proiectul de lege în calitate de primă Cameră sesizată.

Citeşte şi Guvernul introduce taxe noi. Preţurile la energie, gaze şi carburanţi vor creşte