Senatul a aprobat proiectul privind suspendarea rambursării creditelor

Senatul a aprobat, în şedinţa de plen online de marţi, propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii PSD privind suspendarea rambursării creditelor.

RomaniaTV.net
31 mart. 2020, 19:26
Senatul a aprobat proiectul privind suspendarea rambursării creditelor

Proiectul a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 17 abţineri, potrivit Agerpres. 

Propunerea legislativă vizează susţinerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru susţinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activităţii, în contextul epidemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor: Nu va exista dobândă la dobândă pentru creditele ipotecare cu rate amânate

Astfel, printre măsurile fiscal-bugetare prevăzute de propunerea legislativă se regăseşte suspendarea, la cerere, a obligaţiei de restituire a împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice şi companii.

„La cererea debitorului, obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, până la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare”, prevede un amendament admis.

De asemenea, „dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”.

Citeşte şi: Veşti bune în plină criză de coronavirus. Sunt vizaţi românii cu credite în lei

Un alt amendament la proiectul de act normativ prevede ca „orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 31 decembrie 2020”.

Proiectul face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră sesizată.