Senatul belgian a adoptat o lege care extinde eutanasierea la minori

Senatul belgian a adoptat joi cu o largă majoritate un proiect de lege care autorizează extinderea eutanasierii în cazul minorilor ce suferă de o boală incurabilă, proiect de lege care trebuie votat şi de către deputaţi pentru a intra în vigoare, informează AFP.

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 22:05
Senatul belgian a adoptat o lege care extinde eutanasierea la minori

Senatorii au adoptat textul cu 50 de voturi pentru şi 17 împotrivă. Socialiştii şi liberalii, membri ai majorităţii guvernamentale, au votat în favoarea proiectului de lege, la fel ca ecologiştii şi senatorii partidului naţionalist flamand NVA, în opoziţie.

Senatorii creştin-democraţi şi cei din partidul flamand de extremă dreaptă Vlaams Belang (opoziţie) au votat împotrivă.

Propunerea va fi înaintată Camerei Reprezentanţilor, chiar dacă nu este sigur că membrii săi vor avea timp să o examineze înainte de alegerile legislative de la 25 mai anul viitor.

Textul prevede că un minor poate cere să fie eutanasiat în cazul în care se confruntă cu suferinţe fizice greu de suportat, în fază terminală. Pentru aceasta, el trebuie consiliat de o echipă medicală şi trebuie să primească acordul părinţilor.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, Belgia va deveni a doua ţară, după Olanda, în care eutanasierea este autorizată în cazul copiilor de peste 12 ani.

Legea belgiană din 2012 care autorizează eutanasierea în anumite condiţii nu se aplică în prezent decât persoanelor de peste 18 ani şi care sunt în deplinătatea facultăţilor mintale. În 2012, în regat s-au înregistrat 1.432 de cazuri de eutanasiere, respectiv 2% din decesele înregistrate în această ţară