Senzori de alertă pentru tsunami, la Marea Neagră

Publicat: Luni, 05 Decembrie 2011 23:37 // Actualizat: Marţi, 06 Decembrie 2011 13:11 // Sursa: Mediafax

Specialişti români şi bulgari vor participa la un proiect de creare a unui sistem de alerte privind riscul producerii de tsunami în Marea Neagră, elementele sistemului urmând să fie instalate pe litoralul românesc şi bulgar, informează site-ul Novinite.com.

Foto: blacksea-commission.org

Proiectul este finanţat prin programul UE de cooperare transfrontalieră, iar costurile sunt estimate la circa şase milioane de euro.

Iniţiativa este extrem de importantă pentru securitatea locuitorilor care trăiesc în zonele de coastă, precum şi pentru sectorul turismului din cele două state, afirmă profesorul Orlin Dimitrov, de la Institutul bulgar de Oceanologie.

Zece staţii de supraveghere în România şi Bulgaria

Planul prevede construirea a zece staţii de observare în zone de coastă din România şi Bulgaria.

"Senzorii vor depista vibraţiile de pe platoul marin, vibraţii care vor semnala cutremure ce pot provoca tsunamiuri", explică Dimitrov.

Potrivit experţilor, zonele de coastă din România şi Bulgaria riscă să fie afectate de tsunami în cazul unui seism puternic.loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bulgaria colaborare transfrontaliera Marea Neagră Romania tsunami UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 dec 04:14
...Neagră, elementele sistemului urmând să fie instalate pe litoralul românesc şi bulgar, informează site-ul Novinite.com. Citește mai departe… Posted...
1
EUR
4.7260
RON
22 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H