Separatiştii din Catalunia ameninţă că se vor rupe UNILATERAL de Spania, dacă Madridul blochează procesul

Separatiștii catalani au afirmat luni că sunt dispuși să meargă până la declararea unilaterală a independenței în cazul în care, după victoria lor la regionale, Madridul căută să blocheze procesul de separare a Cataluniei de restul Spaniei.

RomaniaTV.net
21 iul. 2015, 07:28
Separatiştii din Catalunia ameninţă că se vor rupe UNILATERAL de Spania, dacă Madridul blochează procesul

„Dacă în acest proces, statul spaniol, prin intermediul deciziilor politice sau juridice, blochează Cataluniei, guvernul sau parlamentul catalan, vom acționa cu o declarație de independență”, a declarat Raul Romeva, fost deputat european și cap de listă a coaliției separatiste în rândurile căreia se află, printre alții, liderul conservator catalan Artur Mas și Oriol Junqueras, din partea stângii separatiste ERC (Stânga republicană din Catalonia).

„Jucăm totul sau nimic. Nu mai avem marjă de manevră. Este serios”, a mai declarat el la Barcelona, unde a prezentat presei această listă pe care asociațiile separatiste vor fi promovate în prim-planul scenei alături de politicieni.

Lista „Împreună pentru da” promite, dacă va câștiga regionalele de la 27 septembrie, să execute o foaie de parcurs spre independență cu înființarea unor instituții ale statului, ca administrația fiscală. Procesul, susțin partizanii săi, ar urma să se încheie cel mai târziu în 2017 în această regiune cu 7,5 milioane de locuitori, reprezentând 20% din PIB-ul Spaniei.

Într-un interviu acordat luni jurnalului conservator ABC, ministrul justiției, Rafael Catala, nu a exclus posibilitatea suspendării autonomiei regionale, dacă procesul de separare este într-adevăr demarat.

„Această posibilitate există în Constituție și, în consecință, este una din alternativele la care putem recurge”, a avertizat el.

La rândul său, premierul conservator Mariano Rajoy a declarat joi că „nu va exista independența Cataluniei”, mai scrie AFP.