Separatiştii proruşi se pregătesc de o NOUĂ OFENSIVĂ în estul Ucrainei

Autorităţile ucrainene au afirmat duminică faptul că există indicii că separatiştii proruşi şi trupele ruse se pregătesc pentru o ofensivă în estul ţării, în pofida unei relative acalmii pe teren, relatează AFP, citată de Agerpres.

16 nov. 2014, 13:33
Separatiştii proruşi se pregătesc de o NOUĂ OFENSIVĂ în estul Ucrainei

Kievul afirmă că există ”indicii” că separatiştii proruşi se pregătesc pentru o ofensivă în estul ţării. ”Există indicii potrivit cărora rebelii şi trupele ruse se pregătesc pentru o ofensivă” în estul ţării, a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean Andrii Lâsenko într-o conferinţă de presă, fără alte precizări.

El a subliniat totuşi că tirurile de artilerie sunt mai puţin intense decât în zilele precedente, fiind răniţi şase soldaţi în ultimele 24 de ore.

De peste o săptămână, Kievul a anunţat intrarea masivă de tancuri şi trupe ruseşti şi în estul Ucrainei, afirmaţie confirmată de NATO, dar dezminţită puternic de către Moscova.

Citeşte şi Rusia trimite al ŞAPTELEA CONVOI UMANITAR în estul Ucrainei

Lâsenko a denunţat printre altele sosirea, duminică, în estul Ucrainei a unui nou convoi umanitar rus format din 74 de camioane, care, potrivit Kievului, încalcă ”orice exigenţe internaţionale referitoare la transportul de ajutor umanitar”.

De la intrarea, în luna august, a primului convoi umanitar, calificat de Kiev drept ”o intervenţie”, convoaiele, transferate fără participarea Crucii Roşii şi pentru care Ucraina nu are mijloacele de a le controla, reprezintă un factor suplimentar de tensiune.