Septembrie 2016 a fost a doua cea mai caldă lună septembrie de la începutul măsurătorilor

Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună septembrie de la începutul înregistrării temperaturilor în 1880, marcând sfârșitul înregistrărilor lunare consecutive de căldură consemnate timp de șaisprezece luni, transmite France Presse.

18 oct. 2016, 17:10
Septembrie 2016 a fost a doua cea mai caldă lună septembrie de la începutul măsurătorilor

Agenția oceanică și atmosferică din Statele Unite (NOAA) a declarat marți că și dacă se ia în considerare perioada cuprinsă între ianuarie și septembrie 2016 temperatura a atins un nivel record în acești ultimi 137 de ani.

Temperatura în luna septembrie la suprafața uscatului și a oceanelor a fost cu 0,88 grade Celsius peste media secolului al XX-lea, care a fost de 15° C. Septembrie se clasează astfel pe locul al doilea pentru această lună, foarte aproape de recordul anului trecut: septembrie 2015 a fost cu 0,38 ° C mai cald.

Vezi si: PROGNOZA METEO: Cum va fi vremea în următoarele zile

Această creștere a temperaturii a corespuns cu o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino, care a început să se disipeze la sfârșitul primăverii.

Pentru primele nouă luni ale anului 2016, temperatura la suprafața oceanelor și a uscatului a fost cu 0,98°C peste media secolului XX (care a fost 13,88° C), depășind precedentul record pentru aceeași perioadă în 2015, când creșterea a fost de 0,12° C, a precizat NOAA în buletinul său lunar al temperaturilor de pe glob.

Anul 2016 este pe punctul de a stabili un nou record anual de căldură, care ar fi al treilea consecutiv.