Serbia va răscumpăra acţiunile deținute de OTE la Telekom Srbija

Serbia va plăti 380 de milioane de euro grupului elen OTE, prezent şi în România, pentru un pachet de 20% din acţiunile operatorului Telekom Srbija, statul urmând să deţină astfel controlul integral al companiei locale de telefonie, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
18 dec. 2011, 15:12
Serbia va răscumpăra acţiunile deținute de OTE la Telekom Srbija

Conducerea Telekom Srbija a aprobat vineri termenii acordului, care nu a fost încă finalizat, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei sârbe.

Guvernul de la Belgrad speră că dacă va deţine 100% din acţiunile operatorului telecom îi va fi mai uşor să găsească un nou investitor.

În mai, Serbia a respins o ofertă de 1,1 miliarde de euro de la Telekom Austria pentru o participaţie de 51% din acţiunile Telekom Srbija, explicând că preţul ar trebui să fie cu cel puţin 300 de milioane de euro mai mare.

Compania sârbă va contracta un împrumut pentru a finanţa parţial achiziţia.

OTE a preluat pachetul de acţiuni la Telekom Srbija în 1997, însă a rămas blocat în această situaţie, deoarece statul sârb nu a vrut să cedeze controlul managementului sau să-şi reducă participaţia rămasă, de 80%.

La sfârşitul anului trecut, când Serbia a lansat oferta de a vinde pachetul majoritar de acţiuni, grupul OTE era deja ieşit din cursă, lovit de criza economică de pe piaţa de origine, Grecia.

Grupul german Deutsche Telekom, care deţine 40% din OTE şi a pierdut circa un miliard de euro din această investiţie, vrea ca OTE să diminueze costurile şi să găsească bani pentru plata datoriilor şi investiţii.

În România, OTE este acţionar majoritar la Romtelecom, deţine Cosmote, al treilea operator de telefonie mobilă de pe piaţă, şi lanţul de magazine Germanos.