Serghei Lavrov, consemnat la sol. Lovitură grea pentru diplomaţia lui Putin

Lavrov şi-a anulat deplasarea în Serbia deoarece Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru refuză să lase avionul său să le folosească spaţiul lor aerian

06 iun. 2022, 07:30
Serghei Lavrov, consemnat la sol. Lovitură grea pentru diplomaţia lui Putin

O vizită pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar fi trebuit să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, relatează bbc.com.

Interdicţia cu privire la folosirea spaţiului aerian este o consecinţă a ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.

Serbia este în continuare o ţară prietenă cu Rusia, astfel că nu s-a alăturat sancţiunilor decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi. UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.

Ramzan Kadîrov: „Fie ca dușmanii noștri să moară! În următoarele zile veți vedea o adevărată operațiune specială”

La fel ca alte ţări europene, Serbia primeşte gaz rusesc.  La rândul său, Kremlinul susţine puternic refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Lavrov urma să discute la Belgrad cu preşedintele Aleksandar Vucic. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, duminică, în regiunile Zaporojie, Doneţk şi Luhansk, informează site-ul president.gov.ua, care prezintă discursul zilnic adresat de lider naţiunii.

„A fost o zi nesfârşită.Am fost în Zaporojie, regiunea Zaporojie. I-am arătat susţinere armatei noastre şi i-am decorat pe cei mai buni. Mi s-a prezentart raportul. Am fost pe poziţii”, a precizat Zedlenski.

El a menţionat că s-a întâlnit cu liderul administraţiei regionale, cu şeful poliţiei, al serviciului de securitate şi cu unii primari din oraşele din regiune.

„Măcelarul din Alep” mai are termen până pe 10 iunie. Ruşii aruncă în luptă toate resursele pentru a cuceri „noul Mariupol”
„M-am întâlnit cu locuitori din Mariupol care au reuşit să scape cu viaţă din oraş, împreună cu copiii. Condiţiile sunt temporrare, dar nu sunt rele. Am înţeles problemele lor dificile. Cred că le vom rezolva. Fiecare familie are propria poveste. Majoritatea erau fără bărbaţi. Bărbatul cuiva era la război, altul este în captivitate, altul din nefericire a murit… O tragedie. Fără casă, fără cel iubit. Dar trebuie să trăim pentru copii. Eroii adevăraţi sunt printre noi”, a adăugat Zelenski.

„Apoi, împreună cu şeful biroului, ne-am îndreptat către est. Am fost la Lisichansk, am fost la Soledar. Sunt mândru de toţi cei pe care i-am întâlnit, cărora le-am strâns mâna, cu care am comunicat, pe care i-am susţinut. Am adus ceva armatei. Nu voi da detalii. Şi v-am adus ceva de la ei. Este important. Am adus încredere. Şi putere. Le doresc să fie sănătoşi. Jos pălăria în faţa părinţilor lor”, a mai spus preşedintele ucrainean


loading...