Serghei Lavrov, furios pe SUA și UE. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă, făcut de Rusia

După fix patru luni de zile de la declanșarea războiului din Ucraina, Serghei Lavrov, ministrul de Externe din Rusia, a făcut anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă.

24 iun. 2022, 16:35
Serghei Lavrov, furios pe SUA și UE. Anunțul pe care nimeni nu voia să-l audă, făcut de Rusia

Rusia se pregătește pentru un război cu statele membre în NATO și UE, a lăsat de înțeles Serghei Lavrov. Reacția diplomatului a venit după ce Consiliul European a acordat Ucraieni și Republicii Moldova statutul de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Când cel de-Al Doilea Război Mondial era pe cale să înceapă, Hitler a adunat multe dintre țările europene sub drapelul său. Acum, Uniunea Europeană, împreună cu NATO, adună un fel de coaliție modernă pentru a purta, practic, un război cu Federația Rusă”, a declarat Serghei Lavrov, care a adăugat că Rusia va supraveghea „foarte îndeaproape” acest demers, potrivit presei internaționale.

În conferința de presă susținută la Baku, în Azerbaidjan, alături de omologul Jeihun Bairamov, ministrul de Externe de la Moscova a reamintit că Uniunea Europeană și-a accentuat caracterul agresiv și „rusofob”.

Noi comentarii pe fondul conflictului ruso-ucrainean, în care SUA și UE este implicată indirect, a făcut și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu trebuie să afecteze Rusia, a transmis omul de încredere al lui Vladimir Putin.

„Este crucial ca aceste procese să nu aducă mai multe probleme Rusiei și relațiilor dintre țările candidate și Rusia. Este crucial ca acest lucru să nu provoace o deteriorare și mai mare a relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană”, a mai transmis Peskov.

 

Războiul din Ucraina, departe de final

 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că anticipează o derulare de lungă durată a războiului din Ucraina, în condiţiile în care nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă.

„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a declarat Mircea Geoană.

Între timp, trupele lui Vladimir Putin continuă să-și consolideze poziția din regiunea Donbas, considerată zonă pro-rusă.