Serghei Lavrov: „NATO a început un război hibrid total împotriva Rusiei / Ucraina e doar o unealtă”

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a lansat noi acuzații la adresa Occidentului, în frunte cu SUA. Diplomatul de la Moscova a declarat că aliații NATO au început „un război hibrid total" împotriva Federației Ruse, informează presa internațională. 

14 mai 2022, 19:40
Serghei Lavrov: „NATO a început un război hibrid total împotriva Rusiei / Ucraina e doar o unealtă”

Serghei Lavrov se așteaptă ca toate statele lumii să resimtă efectele „războiului hibrid”.

„Occidentul colectiv a declarat un război hibrid total împotriva noastră și este dificil de prezis cât timp va dura totul, dar este clar că toată lumea, fără excepție, va simți consecințele”, a declarat oficialul rus, potrivit Sky News.

Ministrul de Externe de la Moscova a mai anunțat că Rusia face totul „pentru o a evita o confruntare directă”. Totuși, „din moment ce provocarea a fost lansată, bineînțeles, o acceptăm”, a mai transmis Lavrov. „Nu suntem străini de sancțuni, într-o formă sau alta au fost aproape întotdeauna”, a completat diplomatul rus.

 

Serghei Lavrov: „Este surprinzătoare atitudinea rusofobă a țărilor așa-zis civilizate”

 

Omul de încredere al lui Vladimir Putin s-a arătat surprins de atitudinea „rusofobă” a Occidentului.

„Ceea ce este surprinzător este izbucnirea absolut cavernoasă, rusofobă, care a avut loc în toate țările așa-zis civilizate. Corectitudinea politică, decența, regulile și, odată cu ele, normele juridice sunt pur și simplu aruncate la gunoi, se aplică cultura desființării a tot ceea ce este rusesc, sunt permise orice acțiuni ostile împotriva țării noastre, inclusiv jaful pur și simplu”, a declarat Serghei Lavrov.

Diplomați, personalități culturale rusești, artiști, sportivi, oameni de știință, oameni de afaceri, precum și cetățeni obișnuiți ai Federației Ruse sunt persecutați în Occident, a amintit Lavrov.

„Campania (n.r. – antirusească) nu i-a ocolit nici pe diplomații noștri, ei trebuie să lucreze adesea în condiții extreme, uneori cu riscul sănătății și al vieții, dar nici măcar în cei mai întunecați ani ai Războiului Rece nu ne amintim de o expulzare simultană atât de masivă a diplomaților”, a declarat șeful departamentului diplomatic.

 

Serghei Lavrov arată cu degetul NATO: „Ucraina e doar o unealtă”

 

În privința Ucrainei, poziția Rusiei este foarte clară: „Ucraina este o unealtă, un instrument pentru a frâna dezvoltarea pașnică a Federației Ruse în contextul politicii de perpetuare a ordinii mondiale unipolare”.

În opinia lui Lavrov, Rusia a făcut totul pentru ca tensiunile cu SUA, respectiv aliații NATO să nu ajungă în stadiul de astăzi.

„Mult timp și cu perseverență am încercat să convingem de ce nu ar trebui să se facă acest lucru, am arătat unde și de ce trec liniile noastre roșii, am arătat flexibilitate, disponibilitatea de a ne întâlni la jumătatea drumului, de a căuta compromisuri. Totul s-a dovedit a fi în zadar”, a mai explicat Lavrov.

Declarațiile au fost făcute de către ministrul de la Kremlin în acdrul celei de-a 30-a Adunări a Consiliului pentru politică externă de apărare (SVOP).