Serghei Lavrov: „Nu refuzăm negocierile. Dacă cineva refuză, atunci este Ucraina!”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la summit-ul G20 de la Bali, că Federația Rusă nu refuză negocierile cu Ucraina, potrivit agenţiei de presă TASS.

15 nov. 2022, 16:16
Serghei Lavrov: „Nu refuzăm negocierile. Dacă cineva refuză, atunci este Ucraina!”

‘Am confirmat, în repetate rânduri, prin intermediul vocii președintelui, că nu refuzăm negocierile. Dacă cineva refuză, atunci este Ucraina’, a afirmat el. ‘Cu cât Kievul refuză o perioadă şi mai lungă să negocieze, cu atât va fi şi mai dificil în cele din urmă să ajungem la un acord. Toate problemele provin de la partea ucraineană, care refuză în mod categoric negocieri şi avansează revendicări evident nerealiste”, a declarat Serghei Lavrov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat marţi planul de pace în 10 puncte al Ucrainei,  într-un discurs susţinut la summitul G20, care are loc la Bali, pe 15 şi 16 noiembrie, potrivit Reuters.

Citiți și: România și Polonia, amenințate din nou cu arma nucleară! Declarația șocantă făcută de propagandistul favorit al lui Putin

Cele 10 cerințe enumerate de Zelenski și care ar trebui să oprească agresiunea rusă și să asigure securitatea Ucrainei sunt:

1. Securitatea radiaţiilor şi a domeniului nuclear

2. Securitatea alimentară

3. Securitatea energetică

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților

5. Punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale și a ordinii mondiale

6. Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților

7. Justiţie

8. Ecocid – nevoia de ocrotire imediată a mediului înconjurător

9. Evitarea escalării

10. Stabilirea sfârşitului războiului

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a fost prezent la summit-ul G20 de la Bali, dar a fost reprezentat de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.

Premierul Regatului Unit al Marii Britanii, Rishi Sunak, l-a confruntat  pe Lavrov, la summit-ul G20, spunându-i să „se retragă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”.

Potrivit Daily Mail, prim-ministrul britanic  a spus că „regimul Putin” a transformat Rusia într-o „paria” și că este inacceptabil ca o țară șă își invadeze vecinii, să omoare civili și să amenințe cu declanșarea unui război nuclear.

Citiți și: Zelenski a prezentat un plan de pace la summit-ul G20 din Bali: „Acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit!”