Serghei Lavrov: Occidentul nu trebuie să acuze regimul sirian fără dovezi

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, la New York, că Occidentul nu trebuie "să acuze şi să condamne" regimul sirian fără a avea concluzii oficiale în ancheta privind utilizarea de arme chimice, informează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
27 sept. 2013, 20:48
Serghei Lavrov: Occidentul nu trebuie să acuze regimul sirian fără dovezi

„Ancheta în cazul utilizării armelor chimice în Siria trebuie efectuată în mod imparţial, iar rezultatul trebuie analizat de Consiliul de Securitate”, a spus Lavrov.

„Utilizarea armelor chimice în Siria este inadmisibilă, dar acest lucru nu permite nimănui să îşi aroge dreptul de a acuza şi condamna”, a spus Lavrov.

Statele Unite au atribuit regimului sirian atacul cu arme chimice comis la Damasc pe 21 august şi soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Însă preşedintele Bashar al-Assad susţine că atacul a fost comis de insurgenţi care ar fi adus armamentul neconvenţional din ţări vecine.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc urmând să prezinte lista cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea Naţiunilor Unite, până la jumătatea anului 2014. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.