Serghei Lavrov speră la o împăcare între Rusia și statele membre NATO: „Vom face tot ce ne stă în putere”

Rusia încă mai speră să-și tragă de partea sa aliați din NATO și UE. Serghei Lavrov a făcut afirmații pe marginea acestui subiect după ce Dmitri Medvedev a avertizat că Moscova nu va ezita să folosească arma nucleară, dacă va fi în pericol de a pierde războiul. 

19 ian. 2023, 22:31
Serghei Lavrov speră la o împăcare între Rusia și statele membre NATO: „Vom face tot ce ne stă în putere”

Joi, ministrul de Externe de la Moscova a ieșit cu noi declarații, pe fondul conflictului cu Ucraina lui Volodimir Zelenski. La 11 luni de la invadarea statului din nordul României, Serghei Lavrov a declarat că Moscova va încerca să-i dezobișnuiască pe politicienii din Occident de atitudinea „încrezută” și „colonială” față de Federația Rusă.

„Sperăm că se va produce o trezire la realitate”, a declarat Serghei Lavrov. „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât colegii noştri din NATO şi UE să-şi revină cât mai curând posibil”, a adăugat diplomatul.

 

Armata Rusiei și a Belarusului efectuează exerciții comune

 

Ministrul de Externe rus a făcut aceste declarații în cursul unei vizite efectuate în Belarus, stat controlat de Aleksandr Lukașenko, aliatul de încredere al lui Vladimir Putin.

Belarus și Rusia efectuează exerciții aeriene comune de luni. Acestea se vor desfășura până pe 1 februarie.

Oficialii de la Kiev au avertizat în repetate rânduri cu privire la posibile atacuri dinspre teritoriul Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că forţele ucrainene trebuie să fie pregătite la frontieră.

 

Serghei Lavrov, revoltat la adresa SUA

 

În cursul acestei săptămâni, Serghei Lavrov  a comparat liderii de la vârful SUA cu Hitler și cu Napoleon, pentru „tacticile imperialiste” practicate în acest conflict.

„Statele Unite, folosind Ucraina ca intermediar, duc un război împotriva ţării noastre, având acelaşi obiectiv: soluţia finală la chestiunea rusească”, a declarat Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Moscova.

„Acest lucru se vede foarte clar, inclusiv în contextul poziției lor privind Ucraina, care este împinsă pur și simplu să continue războiul purtat de Occident împotriva Federației Ruse”, a spus șeful diplomației Rusiei.