Serghei Mizil, dezvăluiri despre Nicu Ceauşescu: „Îi puneau filmul cu execuţia de câteva ori pe zi, ca să-l distrugă psihic”

Cunoscut ca un apropiat al familiei Ceauşescu, Serghei Mizil a comentat miercuri dialogul purtat în 1991 de către Adrian Păunescu şi Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator, prezentate în cadrul unei emisiuni TV.

09 dec. 2021, 08:40
Serghei Mizil, dezvăluiri despre Nicu Ceauşescu: „Îi puneau filmul cu execuţia de câteva ori pe zi, ca să-l distrugă psihic”

În imagini Nicu Ceaușescu pare slăbit şi bolnav, lucru pe care îl confirmă şi Serghei Mizil, unul din personajele marcante din viaţa lui fiului fostului dictator.

„Era slab, era bolnav. Lui i-a agravat starea şi boala şi tăietura aia care a avut-o la televiziune (n.r atacat la intrarea în Bucureşti, Nicu Ceaușescu, atunci în vârstă de 38 de ani, este dus, plin de sânge, la Televiziunea Română şi prezentat pe post de „trofeu“ al Revoluției”), şi pus pe psihic.

Mi-a spus că îi puneau filmul cu execuția de câteva ori pe zi în pușcărie ca să îl distrugă psihic. Tot ce a fost atunci a fost o crimă şi o barbarie ieșită din comun. Eu am văzut poze cu picioarele pe ei (n.r Nicolae şi Elena Ceaușescu), poze care nu au mai circulat, nu ştiu de ce le-au scos. De aia s-a întors Occidentul atunci împotriva noastră, pentru că noi aveam o deschidere mare cu Revoluția şi când şi-au dat seama ce a fost şi cu procesul care a fost o crimă, din punctul de vedere al juriștilor ne-a dat mult înapoi”, a spus Serghei Mizil la Antena 3.

Citeşte şi: Cum a fost surprinsă Dana Budeanu într-un mall londonez. Creatoarea de modă, dată drept exemplu negativ de presa britanică

Întrebat dacă Nicu Ceauşescu era pregătit de familia pentru a prelua puterea de la tatăl său, Serghei Mizil a povestit alte detalii neştiute despre prietenul său.

„Din punctul de vedere cum l-au pregătit, că l-au trimit şi la Sibiu să treacă prin toate etapele ca să ajungă în conducere, eu zic că îl pregăteau. Nicu citea foarte mult, îi plăcea mult politica externă se preocupa de chestia asta. Aia cu începutul că era alcoolic era o imbecilitate. Beam, dar nu 24 cu 24. Pe el l-a marcat ce s-a întâmplat. Era un om foarte sensibil. Curios este că toată lumea l-a ajutat după aia. El nu-şi mai găsea locul în societate. Când a venit de la pușcărie era foarte debusolat.

Toate i s-au spart în capul lui. Pentru că a venit eșalonul doi şi, părerea mea personală este că, au avut o invidie pe ei şi au vrut să ajungă să facă ce au făcut ei. Dacă te uiți în România cine ajunge la putere, zici că e un șablon, înnebunesc toţi.

Adică înainte sunt băieți buni, politicieni, că am discutat cu o groază. Când ajung preşedinte nu mai vor să plece, nu mai vor să facă, vrea să conducă totul, să acapareze totul.

Uită-te la toţi, la Băsescu, la Iohannis. Toţi au chestia asta eu fac, al meu, numai eu hotărăsc. Singura diferența între Ceaușescu şi aştia era inteligența. Când voia să facă ceva chema experţi”, a spus Serghei Mizil.

Citeşte şi: Ce a descoperit tatăl Denisei Răducu la mormânt. A mers să îi ducă flori şi dulciuri de Moş Nicolae