Serviciul german de informaţii avertizează: Jihadiştii vor mai comite atentate în Europa

Jihadiștii vor mai comite atentate în Germania și în Europa, a avertizat joi șeful serviciului german de informații interne, Hans-Georg Maassen. 

19 ian. 2017, 14:28
Serviciul german de informaţii avertizează: Jihadiştii vor mai comite atentate în Europa

La o lună de la atentatul asupra unui târg de Crăciun la Berlin, responsabilul Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV, contraspionajul german), subliniază că Germania se regăsește în ‘nucleul’ islamismului.

El a avertizat și asupra dificultății de a aborda această amenințare, ca urmare a complexității terorismului promovat de gruparea Statul Islamic (SI) și ilustrat în special în modul de acțiune: începând de la teroriștii autonomi (așa-numiții lupi solitari) care folosesc arme improvizate, precum cuțite sau camioane, și până la comandouri organizate care atacă cu arme automate și explozivi.

Responsabilul german a vorbit și despre tacticile prin care jihadiștii își atrag simpatizanți pe rețelele de socializare, în special tineri, inclusiv minori și femei. Aceste persoane sunt ademenite, radicalizate și apoi instruite pas cu pas să comită atentate, a explică șeful serviciului de informații interne german.

Citeşte şi Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

El a precizat că aproximativ 900 de persoane au plecat din Germania în Siria pentru a se alătura grupării Statul Islamic, dintre care aproximativ o cincime sunt femei tinere sau chiar adolescente.

Răspunzând criticilor despre incapacitatea autorităților de a preveni atacul comis la Berlin de tunisianul Anis Amri, aflat de altfel în atenția serviciilor de securitate germane, directorul BfV a susținut că simpla suspiciune că cineva ar intenționa să comită un atac ori deținerea unei arme nu sunt motive suficiente pentru a-l aresta.

El a recunoscut că în prezent în Germania sunt identificate peste o sută de persoane potențial periculoase și care ar putea să execute atacuri teroriste, dar din motivele enunțate mai sus nu se poate recurge la reținerea lor.