Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai – 962 de candidaţi pe 626 de locuri, din care aproape 100 pentru medicina de urgenţă

La sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat din data de 14 mai s-au înscris 962 de candidaţi. Sesiunea este organizată în contextul în care, după sesiunea din noiembrie a anului trecut, a rămas un număr de 628 de locuri şi posturi neocupate.

12 mai 2023, 11:33
Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai – 962 de candidaţi pe 626 de locuri, din care aproape 100 pentru medicina de urgenţă

Sesiune extraordinară de Rezidenţiat va avea loc în data de 14 mai și va fi organizat în centrul universitar București, pentru locurile și posturile rămase neocupate la domeniul Medicină, în sesiunea 20 noiembrie 2022.

Concursul va avea o durată de patru ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări. Alegerea unui loc sau post va fi condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim obținut.

„14 mai 2023 este o zi importantă pentru că Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat. Concursul va fi derulat în centrul universitar Bucureşti pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere în sesiunea Noiembrie 2022.

Citește și: Gravidă trimisă cu taxiul să nască la un alt spital din Bucureşti. Copilul a murit pe drum, iar medicul care a refuzat să o ajute să nască a scăpat de acuzaţii pentru că faptele s-au prescris

Aş vrea să subliniez faptul că pentru cele 628 locuri şi posturi scoase la concurs s-au înscris 962 de candidaţi, ceea ce reprezintă o cifră importantă, având în vedere faptul ca practic sunt scoase la concurs doar locurile rămase neocupate în sesiunea din Noiembrie 2022. Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale, de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie, dar şi un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele.  Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, pentru news.ro.

Citește și: Pacienta de 250 de kg plimbată între spitale la Botoșani și umilită de cadrele medicale a murit

În opinia medicului Cătălina Poiană cea mai delicată problemă legată de resursa umană din sănătate este repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării, în centrele universitare existând un număr mare de medici, faţă de restul regiunilor, care sunt deficitare pe anumite specialităţi.

„Cred că este foarte important că s-a organizat această sesiune suplimentară de rezidenţiat, deşi logistica organizării nu este deloc simplă, pentru că întărirea resursei umane în sănătate este o prioritate.

O problemă importantă este însă legată de repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării: în centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important pe unele specialităţi. Este important să asigurăm o distribuţie echilibrată a resursei umane pe întreg teritoriul ţării.

Ne dorim ca locurile în această sesiune să se ocupe în totalitate, şi vreau să le urez tuturor candidaţilor mult succes”, a precizat Prof. Dr. Poiană.

 

Vezi lista posturilor scoase la concurs la concursul de rezidențiat mai 2023

Pentru concursul de rezidențiat din mai 2023 sunt scoase la concurs 626 de posturi în toată țara. Cele mai multe locuri sunt la chirurgie generală – 99 de locuri și medicină de urgență – 93.