Sf Ilie 2020. Tradiţii şi superstiţii. În această zi, nu este bine să pleci la drum

Sf Ilie 2020. Anual, pe 20 iulie, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie.Tesviteanul. În ziua de Sânt-Ilie, denumirea populară a acestui mare sfânt, este celebrat zeul solar. Această zi este considerată mijlocul sezonului pastoral. Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii.

RomaniaTV.net
19 iul. 2020, 18:31
Sf Ilie 2020. Tradiţii şi superstiţii. În această zi, nu este bine să pleci la drum

Sf Ilie 2020. Şi-a ucis părinţii, dar şi-a ispăşit păcatul şi a devenit sfânt

Sf Ilie 2020. În timpul vieţii sale, Sfântul Ilie a săvârşit unele dintre cele mai grave păcate, cel mai mare fiind uciderea părinților săi la îndemnul diavolului. El şi-a ispăşit toate aceste păcate în moduri diferite și a primit iertarea lui Dumnezeu, care l-a trecut în rândul sfinților și l-a urcat la cer într-o trăsura cu roți de foc trasă de cai albi înaripați.

Citeşte şi TRADIŢII şi OBICEIURI în luna IULIE. Ce se spune despre cei care s-au căsătorit sau urmează să se căsătorească în iulie

Se spune că sfântul cutreieră norii, fulgeră și trăsnește dracii cu biciul de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au făcut. Și, pentru că demonii înfricoşaţi se refugiază pe pământ şi se ascund prin copaci, pe la streşini, în turlele bisericilor și chiar în trupul unor animale, Sânt-Ilie trăsnește năprasnic pentru a nu-i scăpa niciunul. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

El este cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet.

Sf Ilie 2020. Tradiţii de Sfântul Ilie. În această zi, este bine să mănânci nuci şi mere

Sf Ilie 2020. Sfântul Ilie ocroteşte recoltele și aduce ploi, poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta şi răcoreşte pământul, scrie traditii-superstitii.ro.

Potrivit tradiţiei, datorită puterii imense cu care-l înzestrase Dumnezeu pentru a-i nimici pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

De Sfântul Ilie, este bine să se mănânce primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu abate grindina asupra pomilor şi pentru a nu distruge recoltele.

În această zi, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică, aşezându-l la icoane. De asemenea, pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor trecuţi la cele veşnice. Se pot împarți fructe, apă, flori de camp, dar şi alte bucate. 

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IULIE 2020. Sărbători religioase în IULIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Sf. Ilie şi Pantelii

Sf Ilie 2020. Superstiţii de Sfântul Ilie. În această zi, nu este bine să pleci la drum

Sf Ilie 2020. Printre cele mai cunoscute superstiţii asociate zilei de Sânt-Ilie se numără următoarele:

  • În această zi, este bine ca oamenii să poarte ramuri de salcie pentru a fi feriţi de trăsnete;
  • Nu este bine ca în această zi să se lucreze, în caz contrar, Sfântul Ilie se mânie şi poate arunca fulgere asupra celor ce muncesc şi grindină asupra recoltelor;
  • Nu este bine ca oamenii să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
  • Există credinţa că, în această zi, vrăjitoarele culeg plantele cu care fac farmece;
  • Este bine ca azi oamenii să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiută fiind puterea pe care Sfânta Cruce o are asupra diavolului;
  • Se crede că, dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
  • Plantele de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în ziua Sfântului Ilie;
  • Fetele nemăritate îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

În această zi sfântă, oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor. Este un moment al rugăciunii şi al întoarcerii către Dumnezeu.