Sf Parascheva 2021. Ce blestem poartă veşmintele Cuvioasei. Cine şi de ce a aruncat blestem asupra sfintelor haine

Anual, pe 14 octombrie, credincioşii din România o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre sfintele la care oamenii aleargă cu credinţă şi speranţă ori de câte ori grijile şi necazurile încep să-i apese. Sfânta este făcătoare de minuni şi grabnic ajutătoare, existând nenumărate mărturii ale credincioşilor care au primit ajutor concret de la Cuvioasă.

14 oct. 2021, 07:40
Sf Parascheva 2021. Ce blestem poartă veşmintele Cuvioasei. Cine şi de ce a aruncat blestem asupra sfintelor haine
Foto: doxologia.ro

Sf Parascheva 2021. Un lucru mai puţin ştiut poate este faptul că, anual, în apropierea praznicului, veşmintele Sfintei Cuvioase sunt schimbate, hainele vechi fiind date unei mănăstiri care poartă hramul sfintei.

Sf Parascheva 2021. Veşmintele care îmbracă moaştele Cuvioasei, schimbate de cinci ori pe an

De fapt, veşmintele sunt schimbate de nu mai puţin de cinci ori pe parcursul unui an.  Ele diferă de la o perioadă liturgică la alta, în funcţie de sărbătorile din cursul anului bise­ricesc. Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care par­ticipă doar câţiva din preoţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Veşmintele sunt croite dintr-un material special sau din catifea brodată. Ele au forma unei cruci, lungă de 250 m şi lată de un metru, lungimea braţelor fiind de 1,50 m. În  mijlocul crucii, în dreptul mâinilor Sfintei veşmântul are cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP). Acestea se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze.

Citeste si Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții și superstiții. Ce este bine să faci şi de ce este bine să te fereşti în această zi ca să te ocolească relele

Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, spunea Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Acest veşmânt este fixat cu agrafe în partea din spate. Totodată, coroana care vine peste faţa şi peste gâtul Sfintei are şi ea rolul de a fixa veşmântul.

Coroana pe care o vedem în zona capului Sfintei vine, de fapt, peste gât şi peste faţă. Această coroană fixează veşmântul ca pe o broboadă. După aceea, se schimbă şi pernuţele care sunt în raclă ‒ pernuţa de la  capul sfintei şi pernuţa de la picioare”, explică părintele Arhi­mandrit Dosoftei, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, potrivit doxologia.ro 

Sf Parascheva 2021. Blestemul veşmintelor Cuvioasei

Dar pe sub acestea, moaștele sunt îmbrăcate cu un veșmânt care nu este dat jos niciodată, deoarece tradiția spune că poartă blestemul lui Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”. Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus la Iaşi moaştele Cuvioasei.

Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte şi este ca un fel de sigiliu. De-a lungul timpului s-au format nişte găurele, dar nu putem să-l schimbăm pentru că acesta este ca un sigiliu al ctitorilor care au adus moaştele”, spune Părintele Arhimandrit Constantin Chirilă, potrivit doxologia.ro.

Citeste si Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri mai puţin ştiute despre coroana ce împodobeşte moaştele sfintei