Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași! Tradiții și superstiții. Ce nu este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Anual, Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie, iar în jurul acestei date are loc la Iași cel mai mare pelerinaj din țara noastră. Sfânta Vineri așa cum este numită în tradiția populară Ocrotitoarea Moldovei este cinstită nu doar de Biserica Ortodoxă, ci și de bisericile de rit oriental.

13 oct. 2023, 19:12
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași! Tradiții și superstiții. Ce nu este bine să faci în această zi de mare sărbătoare
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași! Tradiții și superstiții. Sursa foto: Ziarul Lumina

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași! Tradiții și superstiții. Praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași este marcat în Calendarul Ortodox cu cruce roșie.

Citește și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași! Ce nu trebuie să mănânci în această zi ca să nu ai parte de ghinion tot anul

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași! Tradiții și superstiții

Din această cauză, în ziua în care este cinstită Sfânta Parascheva este interzis să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie.

Bătrânii spun că trebuie să eviți să faci toate aceste activități dacă nu vrei să ai dureri de cap.

Mai mult, în tradiția populară se spune că în această zi trebuie să se facă pomeni pentru răposații care nu şi-au găsit liniștea sau au murit fără lumânare.

Femeile trebuie să ducă la biserică lipii, vin şi must, care sunt binecuvântate, apoi se împart celor nevoiași.

„Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericole”, a transmis părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.

În ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, foarte mulți credincioși evită să consume nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.

Totodată, în această zi nu se mănâncă fructe închise la culoare sau pepene roșu, deoarece amintesc de sacrificiul martiric.

Mai mult, bătrânii spun că este interzis ca până la ora 12 să se mănânce ceva, până când se termină în cele mai multe biserici slujba dedicată Sfintei Parascheva. Se spune că cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Conform tradiției populare, fetele tinere care se ocupă de cusut și spălat vor rămâne nemăritate. Acest obicei era respectat de tinere pentru a păstra onoarea și de bătrâni pentru a asigura belșugul casei.

Rugăciunea pentru Sfânta Parascheva care va aduce bogăția, armonia și iubirea în viața ta

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Citește și Cele mai uimitoare minuni săvârșite de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mărturiile credincioșilor care i-au cerut ajutorul