Sfânta Maria Mică 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci în această zi ca să-ţi protejezi casa şi familia de necazuri. Ziua în care toate rugăciunile femeilor sunt ascultate

Anual, pe 8 septembrie, creştinii prăznuiesc una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătoare marcată cu cruce roşie.

07 sept. 2021, 16:56
Sfânta Maria Mică 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci în această zi ca să-ţi protejezi casa şi familia de necazuri. Ziua în care toate rugăciunile femeilor sunt ascultate

Sfânta Maria Mică 2021. Potrivit Sfintei Tradiţii, Drepţii Ioachim şi Ana au dus-o pe Maria la templu atunci când aceasta a împlinit 3 ani. Sfânta Maria a rămas acolo până la adolescenţă.

Sfânta Maria Mică 2021. De ce este bine să împarţi struguri şi prune în această zi

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul dintre vară şi toamnă. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare anunţă bătutul nucilor, culesul viilor, al ogoarelor şi semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă. Femeile obişnuiesc să împartă struguri şi prune pentru sufletele celor adormiţi, pentru a se bucura şi ei de roadele toamnei şi pentru ca acestora să li se ierte păcatele. Tradiţia spune că cei de dincolo vor veghea pe cei rămaşi pe Pământ.

Este momentul din an în care rândunelele pleacă spre ţările calde, iar insectele încep să se ascundă în pământ.

Citeste si SFÂNTA MARIA 2021. Nu se spală, nu se face curăţenie, nu se găteşte. Tradiţii şi superstiţii de Sf. Maria Mică

Din această zi, plantele de leac îşi pierd puterea tămăduitoare, iar apele se răcesc.

Există credinţa că locuinţa în care arde o candelă la icoana Maicii Domnului va fi binecuvântată cu armonie şi întelegere şi ferită de foc, de vijelie sau grindină, de rele şi nenorociri.

Conform tradiţiei populare, de Naşterea Maicii Domnului se spune că sunt ascultate mai ales rugăciunile soţilor care vor să aibă copii, ale femeilor însărcinate, pe care Sfânta Fecioară Maria le va ajuta să aibă o naştere uşoară şi un prunc sănătos. Există credinţa că femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru „dezlegarea” pântecelor. Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor.

Sfânta Maria Mică 2021. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi

Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox, în această zi este mare păcat să faci treabă în gospodărie. Astfel, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

Bărbaţii nu au voie să meşterească nimic, iar femeile nu au voie să coasă, pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Citeste si Mesaje de Sfânta Maria 2021. Cele mai frumoase urări de Sf. Maria Mică

În unele zone ale ţării există superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

De asemenea, nu este bine să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.

Sfânta Maria Mică 2021. Cum a apărut sintagma “copil din flori”

Pe 8 septembrie, oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei: fetele de măritat pentru un “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, bărbaţii pentru recolte bogate.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Se spune că Ana, mama Mariei, a rămas însărcinată mirosind o floare. De atunci ar fi rămas vorba: “copil din flori”.