Sfânta Parascheva 2022. Misterul coroanei de aur care împodobeşte moaştele Preacuvioasei de la Iaşi

Puțini dintre pelerinii veniți la Iaşi să se închine la racla cu moaştele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva știu că au în faţa ochilor una dintre cele mai rare și prețioase piese de orfevrerie din biserica ortodoxă. Coroana care împodobeştele moaştele Sfintei Cuvioase cântăreşte aproape 2 kilograme de aur masiv de 18 carate şi este acoperită cu pietre prețioase.

14 oct. 2022, 07:11
Sfânta Parascheva 2022. Misterul coroanei de aur care împodobeşte moaştele Preacuvioasei de la Iaşi

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Coroana actuală este cea de-a treia piesă de bijuterie de acest fel și a fost creată în 2007.

Sfânta Parascheva 2022. Ce s-a întâmplat cu primele două coroane  care au împodobit moaştele Preacuvioasei

Prima coroană care a fost așezată pe capul Sfintei a fost contemporană cu racla realizată în anul 1891. Confecționată din argint și îmbogățită cu pietre prețioase, coroana se păstrează astăzi în patrimoniul Moldovei și al Bucovinei. Se pare că desenul de pe coroană a fost creat chiar de Mitropolitul Moldovei de la acea vreme Preafințitul Iosif Naniescu, cel care a comandat și executarea raclei, potrivit doxologia.ro

După aproape un secol, o credincioasă din Piatra Neamț a dorit să dăruiască Cuvioasei o a doua coroană drept mulţumire pentru minunile pe care sfânta le-a făcut pentru ea. Aceasta a fost turnată din aur masiv. Însă, pentru că era prea subţire, iar prinderile erau foarte rigide, coroana s-a fisurat în mai multe locuri. La deteriorarea coroanei au contribuit şi manevrele executate asupra ei în timpul schimbării veşmintelor Cuvioasei. Ca şi prima coroană, şi aceasta se păstrează în patrimoniul Mitropoliei.

Citeste si Sf Parascheva 2022. Ce blestem poartă veşmintele Cuvioasei şi de ce trebuie schimbate de cinci ori pe an. Ce reprezintă veşmântul-sigiliu

Cea de-a treia coroană a Sfintei, turnată în aur masiv de 18 carate și bătută cu pietre prețioase

Cea de-a treia coroană a fost creată la dorința Marianei Boda din București și realizată cu finanțarea acesteia și a familiei sale, drept mulțumire pentru minunile înfăptuite de Cuvioasa Parascheva.

Coroana a fost confecţionată în atelierele Monetăriei Statului, în 2007, după tiparul celei vechi din anul 1891, iar pentru a fi terminată la timp, părintele Dosoftei și directorul Monetăriei, Vasile Vasile, au asigurat transportul la București al primei coroane din argint pentru a servi drept model.

Cea de-a treia coroană a Precuvioasei Sfinte Parascheva, care împodobește acum moaștele aflate în racla de la Iași, cântărește 1,7 kilograme și este turnată în aur masiv de 18 carate și bătută cu pietre prețioase. Turnarea și finisarea coroanei au fost făcute de două ori, prima variantă fiind retopită și refăcută după specificaţiile primite de la donatoare, fiindcă exista riscul ca și aceasta să se fisureze, în primă fază ea fiind mai puţin flexibilă.

Citeste si Sfânta Parascheva 2022. Tradiţii şi superstiţii. Fetele nemăritate, femeile care nu pot avea copii, persoanele bolnave, cele nevoiaşe şi cele păgubite primesc ajutor grabnic dacă respectă această zi

În racla care adăposteşte sfintele moaşte se află şi două pernuţe. Una este așezată sub capul Cuvioasei și cealaltă la picioarele acesteia. Pernuțele, care sunt brodate fie cu sfinți importanți din anul bisericesc, fie cu icoana Sfintei Parascheva, sunt primite tot de la credincioși.