Sf Parascheva 2022. Ce blestem poartă veşmintele Cuvioasei şi de ce trebuie schimbate de cinci ori pe an. Ce reprezintă veşmântul-sigiliu

Anual, pe 14 octombrie, credincioşii o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, una dintre cele mai iubite sfinte datorită harului ei de a da ajutor grabnic în orice problemă. Oamenii aleargă cu credinţă şi speranţă ori de câte ori necazurile îi copleşesc, iar rugăciunile lor nu rămân neascultate.

13 oct. 2022, 18:26
Sf Parascheva 2022. Ce blestem poartă veşmintele Cuvioasei şi de ce trebuie schimbate de cinci ori pe an. Ce reprezintă veşmântul-sigiliu

Sf Parascheva 2022. Un lucru cunoscut de puţini credincioşi este faptul că veşmintele Sfintei Preacuvioase sunt schimbate de cinci ori în decursul unui an. Hainele vechi sunt apoi donate unei mănăstiri care poartă hramul sfintei.

Sf Parascheva 2022. Veşmintele care îmbracă moaştele Cuvioasei, schimbate de cinci ori pe an

Veşmintele Preacuvioasei diferă de la o perioadă liturgică la alta, în funcţie de sărbătorile din cursul anului bise­ricesc. Înveşmântarea moaştelor are loc după o ceremonie bine stabilită, la care par­ticipă doar câţiva din preoţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Veşmintele sunt confecţionate din catifea brodată. Ele au forma unei cruci, lungă de 250 m şi lată de un metru, iar lungimea braţelor este de 1,50 m. În  mijlocul crucii, în dreptul mâinilor Sfintei veşmântul are cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP). Veşmintele sunt croite în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze.

Citeste si Sfânta Parascheva 2022. Tradiţii şi superstiţii. Fetele nemăritate, femeile care nu pot avea copii, persoanele bolnave, cele nevoiaşe şi cele păgubite primesc ajutor grabnic dacă respectă această zi

Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, spunea Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Coroana care vine peste faţa şi peste gâtul Sfintei are nu doar rolul de a înfrumuseţa sfintele moaşte, dar şi acela de a fixa veşmântul.

Coroana pe care o vedem în zona capului Sfintei vine, de fapt, peste gât şi peste faţă. Această coroană fixează veşmântul ca pe o broboadă. După aceea, se schimbă şi pernuţele care sunt în raclă ‒ pernuţa de la capul sfintei şi pernuţa de la picioare”, explică părintele Arhi­mandrit Dosoftei, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, potrivit doxologia.ro

Sf Parascheva 2022. Blestemul veşmântului-sigiliu al Preacuvioasei

Despre veşmintele Sfintei preacuvioase se ştie că acestea poartă un blestem. Pe dedesubtul veşmintelor care se schimbă de cinci ori pe an se află un altul care nu este dat jos niciodată, deoarece tradiția spune că poartă blestemul lui Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”. Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus la Iaşi moaştele Cuvioasei.

Citeste si Familie moartă în accident după pelerinaj la Sfânta Parascheva. Patru persoane, între care şi doi copii, şi-au pierdut viaţa

Se spune că acela este veşmântul în care s-au adus sfintele moaşte şi este ca un fel de sigiliu. De-a lungul timpului s-au format nişte găurele, dar nu putem să-l schimbăm pentru că acesta este ca un sigiliu al ctitorilor care au adus moaştele”, spune Părintele Arhimandrit Constantin Chirilă, potrivit doxologia.ro.