Sfânta Parascheva 2022. Tradiţii şi superstiţii. Fetele nemăritate, femeile care nu pot avea copii, persoanele bolnave, cele nevoiaşe şi cele păgubite primesc ajutor grabnic dacă respectă această zi

Anual, pe 14 octombrie, este sărbătorită una dintre cele maimari sfinte ale creştinătăţii, Cuvioasa Parascheva. Cu o săptămână înainte de prazicul Sfintei, oameni din toate colţurile ţării se îndreaptă către Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte ale Preacuvioasei.

13 oct. 2022, 08:02
Sfânta Parascheva 2022. Tradiţii şi superstiţii. Fetele nemăritate, femeile care nu pot avea copii, persoanele bolnave, cele nevoiaşe şi cele păgubite primesc ajutor grabnic dacă respectă această zi

Sfânta Parascheva 2022. Acestei zile de mare sărbătoare îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a le merge bine, a fi feriţi de rele şi pentru a le îndeplini dorinţele.

Preacuvioasa este ocrotitoarea Moldovei şi a femeilor însărcinate, ca şi a celor care nu pot avea copii. De-a lungul vremii, multe femei care nu puteau deveni mame şi-au îndeplinit dorinţa rugându-se la racla cu moaştele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva.

Sfânta Parascheva 2022. Tradiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva

În ziua de 14 octombrie, la sate există obiceiul “îngropării” verii. Mai exact, oamenii fac o groapă în grădină, unde înmormântează simbolic vara, semnificând astfel începutul anotimpului rece.

De asemenea, se face o masă comună la biserică, cu multe bucate alese. Mulţi credincioşi aleg să postească cu desăvârşire în această zi.

În această zi, se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea, au murit fără lumânare sau au fost îngropaţi fără preot. Se împart lipii, vin şi must.

Citeste si Record de pelerini la Sfânta Parascheva. Peste 40.000 de pelerini au trecut pe lângă raclă doar în prima zi de pelerinaj

Ziua în care este prăznuită Sfânta Preacuvioasă mai poartă numele de Vinerea Mare, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri.

Nu se mănâncă nuci, castraveţi sau alte fructe şi legume care au formă de cruce, în această zi.

Superstiţia spune că dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curând; cum va fi această zi, aşa va fi mereu până la Sfântul Dumitru, scrie superstitii.ro

Sfânta Parascheva 2022. Superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva

În dimineaţa acestei zile, ciobanii sunt atenţi cum cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împrăştiate, va fi uşoară.

În această zi nu se lucrează, fiind primejdie de boli, nu se coase căci va fi rău de trăsnet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coase sau va toarce va face negi pe mâini.

Acum se slobozesc berbecii la oi, pentru ca mieiii să fie născuţi înainte cu două săptămâni de Paşte; superstiţia spune ca mieii ce se vor naşte vor fi frumoşi şi pestriţi.

Din această zi, până la 27 Octombrie nu e bine să se semene secară, căci e primejdie de moarte pentru semănător.

Fecioarele, bolnavii şi cei nevoiaşi primesc, azi, ajutor grabnic

În credința populară, Cuvioasa Parascheva veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitatea pământului. Se crede că aceasta mijloceşte către Dumnezeu rugile celor aflaţi în suferinţă, vindecă bolile, fereşte familiile de pagube, pe copii de deochi şi aduce belşug.

Citeste si Acatistul Sfintei Parascheva. Rugăciune grabnic ajutătoare către Sfânta Cuvioasă. Citeşte-le în ziua praznicului ca să fii ferit de nenorociri

Se ştie, de asemenea, că Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea apelor. S-a perpetuat credinţa că imaginea Cuvioasei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, acea apă căpătând astfel proprietăţi tămăduitoare. Din acest motiv, în zilele noastre, cu ocazia acestei sărbători icoana Cuvioasei este așezată lângă fântâni și izvoare.

Se spune că cine se roagă Sfintei în această mare zi de sărbătoare, mai cu seamă fecioare și mame, tineri și bătrâni, bolnavi și săraci, primește ajutor grabnic.