SFÂNTUL ANDREI 2018. Cum îţi afli ursitul în noaptea HALOWEEN-ului românesc

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit pe 30 noiembrie. Potrivit tradiţiei populare româneşti, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie lupii se adună, iar Sf. Andrei împarte pradă pentru iarnă care începe fiecărui lup... Noaptea Sfântului Andrei ar trebui să fie Halloween-ul românilor.

29 nov. 2018, 11:24
SFÂNTUL ANDREI 2018. Cum îţi afli ursitul în noaptea HALOWEEN-ului românesc

Sfântul Andrei, noaptea strigoilor şi a farmecelor de dragoste

Români au o tradiţie frumoasă pentru noaptea de Sfântul Andrei care s-a transmis încă de la daci. Şi pentru că tradiţiile poporului român sunt frumoase şi mistice, merită să le cunoaştem şi să le povestim copiilor noştri despre ele.

Citeşte şi TRADITII SI OBICEIURI DE SF ANDREI: De ce să pui două cescuţe de apă într-un vas nou de lut

Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Se ştie ce a simbolizat lupul pentru daci, dacă însuşi steagul lor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup. Se credea şi încă se mai crede şi acum că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui. De aici şi credinţă că „îşi vede lupul coadă”. Ziua se serbează prin nelucru în casă, că să nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci şi pentru oamenii care îndrăznesc să plece la drum, în ziua când porneşte şi lupăria.

Tot din cauza lupilor nu se matură toată ziua, nu se da gunoiul afară, nu se rănesc grajdurile, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi, nu se face pomană şi nu se da nimic cu împrumut. Dacă stăpânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totuşi, când soarta scrie altfel, primejdia nu se poate îndepărta, căci peste cele hotărâte de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece.

În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le ascultă ce spun, moare. La miezul nopţii de Sf. Andrei se deschid cerurile.

Cum îți afli ursitul, de Sfântul Andrei. Metode inedite, din bătrâni

Tradiția populară este plină de ritualuri prin care fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Sfântul Andrei. Metodele sunt inedite și uneori hilare, dar nu strică să te amuzi încercându-le.

Ia 9 ceşcuţe pline cu apă şi toarnă-le într-un vas, de preferat nou, pe care-l pui sub icoană. A doua zi, în zori, toarnă apa din vas din nou în fiecare ceşcuţă. Dacă mai rămâne apă pe fundul vasului, chiar şi câţiva stropi, vei avea noroc. Iar dacă ultima ceşcuţă rămâne neumplută, atunci e clar că nu vei avea parte de măritiş bun prea curând.

Ca să-ţi visezi ursitul, trebuie să-ţi pui sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visezi pe cineva că-ţi ia grâul, atunci sigur te vei mărita. Ţine minte figura, căci acela e bărbatul ursit. La fel se întâmplă și dacă pui sub pernă busuioc sfințit de la Bobotează.

Mai poţi pregăti o turtă, pentru care trebuie să aduci în gură de la fântână apă neîncepută. Măsoară cu o coajă de nucă făină şi sare şi adaugă apa. Amestecul trebuie copt pe vatră. După ce mănânci turtiţa, nu ai voie să bei apă, căci va veni ursitul în vis să-ţi potolească setea.