Sfântul Andrei 2021. Ce să nu faceți sub nicio formă în această zi

Sfântul Andrei este ocrotitorul României şi apostolul care a răspândit creştinismul pe teritoriul ţării noastre. E prăznuit pe data de 30 noiembrie, iar credincioșii de pretutindeni repectă o serie de tradiții și obiceiuri în această zi sfântă.

30 nov. 2021, 09:00
Sfântul Andrei 2021. Ce să nu faceți sub nicio formă în această zi

Sfântul Andrei 2021. Ce să nu faceți sub nicio formă în această ziSfântul Andrei 2021.

În ziua de Sfântul Andrei e complet interzis să faceți treburi casnice pentru a nu atrage paguba. Pe 30 noiembrie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrați lâna, să spălați sau să măturați gospodăria.

Ideal ar fi să nu dați nimic împrumut în această zi ca să nu se lege farmacele de voi. Și un alt lucru deosebit de important e să nu vă certați cu nimeni de Sfântul Andrei. Ar fi bine chiar să vă împăcați cu persoanele cu care sunteți certate.

Se spunea pe vremuri că de Sfântul Andrei femeile nu au voie să se pieptene ca să nu le meargă rău anul următor. De asemenea, nu prea e bine să dormiți pe timpul zilei, altfel vă veți simți obosiți tot anul viitor.

Citește și Sfântul Andrei 2021. Tradiții şi superstiţii. Cum să te ferești de duhurile rele care vin pe pământ în noaptea Sfântului Andrei

Ziua de 30 noiembrie reprezintă, totodată, ultima zi de toamnă, marcând și începutul iernii. Fiind o zi de hotar între două anotimpuri, această zi reprezintă o linie subțire între viață și moarte, devenind o perioadă în care cerurile se deschid, iar spiritele umblă libere pe pământ.

Așadar, în noaptea de Sfântul Andrei, duhurile rele, strigoii și moroii coboară pe pământ, printre oameni. În popor, exista credinţa că, în această noapte, strigoii vin să fure “mana vacilor”, “minţile oamenilor” şi “rodul livezilor”. Tocmai de aceea, în trecut oamenii se pregăteau temeinic pentru a ţine la distanţă aceste spirite rele, iar cel mai la îndemână ajutor împotriva acestora era usturoiul. Astfel, gospodarii ungeau tocurile ușilor și geamurilor casei şi grajdurilor cu usturoi pentru a se asigura că strigoii nu vor pătrunde în interior.

Citește și Sfântul Andrei 2021. Şapte ritualuri magice pentru aflarea sufletului-pereche