Sfântul Andrei. Patriarhul Daniel: Prin credinţă ne-am păstrat identitatea naţională în faţa multor popoare migratoare

Este zi mare de sărbătoare. Credincioșii români îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei. Moaștele sale au fost aduse la Catedrala Patriarhală din Capitală. Oamenii au venit într-un număr impresionant să se roage pentru cei dragi. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României. Peste 800.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua numelui. 

RomaniaTV.net
30 nov. 2019, 10:58
Sfântul Andrei. Patriarhul Daniel: Prin credinţă ne-am păstrat identitatea naţională în faţa multor popoare migratoare

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc sâmbătă pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Cu acest prilej, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a slujit la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Avem două zile foarte semnificative: 30 noiembrie este ziua unităţii noastre de credinţă, unităţii noastre spirituale a poporului român, iar ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adică ziua unităţii statale, naţionale a poporului român. Şi prin aceasta noi vedem legătura dintre unitatea de credinţă şi unitatea de neam. Pentru că prin credinţă am păstrat noi identitatea noastră naţională în faţa multor popoare migratoare, păgâne, care au năvălit peste teritoriul ţării noastre, dar totuşi poporul nostru, creştinat lent, dar profund, a rămas creştin şi-n vremuri tulburi. De aceea, sărbătoarea aceasta este plină de semnificaţii”, a spus patriarhul Daniel.

„Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat la misiune sau apostolie, are o legătură deosebită cu pământul ţării noastre şi cu poporul român, de aceea el este numit şi Apostolul românilor şi Ocrotitorul României. (…) După schimbările din 1989, după căderea regimului comunist, a crescut foarte mult cinstirea Sfântului Apostol Andrei şi foarte mulţi dintre români au conştientizat faptul că Sfântul Apostol Andrei este apostolul neamului românesc, apostolul stră-românilor daco-romani. Aceasta pentru că el a predicat Evanghelia pe teritoriul ţării noastre în părţile Dobrogei, numită Scythia Minor. (…) Sfântul Apostol Andrei este cinstit de multă vreme în evlavia populară mai ales în părţile Dobrogei, unde se află Peştera Sfântului Andrei, care, mai târziu, s-a bucurat de o biserică nouă”, a arătat patriarhul.

El a reamintit că Sfântul Apostol Andrei este şi ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului sau Catedralei Naţionale, al cărei altar a fost sfinţit, în 25 noiembrie 2018, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Ecumenic, Arhiepiscopul Constantinopolului. De asemenea, acesta a amintit că în urmă cu un an a fost prăznuit întâiul hram al lăcaşului de cult în prezenţa Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Catedrala Patriarhală din București unde credincioșii au venit într-un număr impresionant să se roage pentru familie și prieteni. După slujba Privegherii a avut loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu racla în care se păstrează un fragment din moaştele Sfântului Apostol Andrei.

Sfântul Andrei a fost sărbătorit și la Galați. Imbrăcaţi în tradiţionalul port popular, tinerii s-au adunat în faţa Catedralei de unde, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini, au pornit în procesiune până la capela Sfântul Apostol Andrei”.

Peste 800 de mii de români poartă numele de andrei sau andreea. Sfântul apostol Andrei a fost proclamat ocrotitorul României și credinciosii îl sărbătoresc în fiecare an pe 30 noiembrie.