Ortodoxe: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea
Greco-catolice: Sf. ep. Amfilochie; Sf. ep. Grigore
Romano-catolice: Ss. Clement I, pp. m. *; Columban, abate *; Lucreţia, m.
Sfântul Antonie a trăit pre vremea domnitorilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, scrie crestinortodox.ro. Acesta provenea dintr-o familie de creștini din satele Olteniei.
Pentru că s-a simţit atras de viața aleasă pe care o duceau călugării de la Mănăstirea Iezeru, a intrat frate în acest schit. Dorind să sporească nevoințele monahicești, a cerut binecuvântarea Episcopului să meargă la Sfântul Munte Athos. Însă acesta a considerat că este de mare folos multora, aşa că l-a sfătuit să renunțe.
Cuviosul Antonie îi ascultă sfatul și se retrage într-o peşteră, la câțiva kilometri de schitul Iezeru. Aceasta i-a devenit chilie și loc de reculegere. Alături, a început să sape în stâncă un mic paraclis. În această bisericuță s-a rugat mereu cuviosul Antonie sihastrul, până la sfârșitul vieții. Cobora la schit doar în duminici și sărbători pentru a asculta Sfânta Liturghie și a primi Trupul și Sângele Domnului.
Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani și a trăit în total 92 ani. Mutarea sa la Domnul a fost în 23 noiembrie 1719. Sfintele Moaște ale Cuviosului Antonie au fost așezate în Biserica Schitului Iezer. O părticică din Sfintele sale Moaște se află și la Schitul Dârvari din București.
Îţi mulţumim, Doamne Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe părintele nostru Antonie de la Iezerul, ca să ne fie ajutător şi mijlocitor în nevoinţele noastre. Dacă nu am avea pe sfinţii tăi rugători, ce ne-am face noi?
Sfinte Părinte Antonie, toată viaţa ai închinat-o iubirii de Dumnezeu. Coboară o picătură de iubire şi pentru noi. Suntem răi şi cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând şi la sprijinul tău. Roagă-te, Sfinte Părinte Noule Antonie şi pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Mijlocitoarea lumii către Hristos. Amin.