Sfântul Haralambie. Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci ca să alungi duhurile rele și să scapi de dușmani

Pe 10 februarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Haralambie care este considerat unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii.

10 feb. 2023, 09:18
Sfântul Haralambie. Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci ca să alungi duhurile rele și să scapi de dușmani
Sfântul Haralambie. Tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci ca să alungi duhurile rele și să scapi de dușmani

Ce trebuie să faci ca să alungi duhurile rele și să scapi de dușmani. Sfântul Haralambie este cunoscut drept mare făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, dar și ocrotitor al celor înfometați.

Citește și Calendar ortodox 10 februarie 2023. Cruce neagră. Sfântul Haralambie, făcător de minuni. Rugăciunea care alungă sărăcia

Ce trebuie să faci ca să alungi duhurile rele și să scapi de dușmani

Potrivit tradiției, în fiecare an pe data de 10 februarie, oamenii cer preoților să facă aghiasmă la biserică. Aceasta este băută pentru sănătate sau este folosită la stropitul gospodariilor, a vitelor și a pomilor.

De asemenea, credincioșii duc la biserică colivă și colaci, pentru a le sfinți preotul, după care le împart persoanelor bolnave.

Tot în această zi se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. Mai mult, tradiția spune oricine ține post în ziua de Sfantul Haralambie va fi sănătos tot timpul anului.

Batranii spun ca Sfantul Haralambie ține ciuma legată în lanț, iar atunci când oamenii nu îi cinstesc ziua, el îi dă drumul.

Cine a fost Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211), scrie crestinortodox.ro. Pentru că nu s-a lepădat de credința în Hristos, a îndurat chinuri cumplite. Avea 113 ani. În timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a rostit o rugăciune. Această minune a fost suficientă pentru ca cei care îl torturau să înceapă să creadă în Hristos şi să se convertească la creştinism.

Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos.

La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni: a vindecat un om posedat și a înviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului, s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului. Înainte să moară, a rostit o rugăciune în timpul căreia cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele. A murit înainte de a fi executat.

Citește și Calendar ortodox 9 februarie 2023. Sfântul Mucenic Nichifor, ocrotitorul căsniciei. Rugăciune puternică pentru restabilirea liniștii în familii