SFANTUL MINA: Astăzi se plătesc acatiste pentru măritiş

SFANTUL MINA: Potrivit tradiţiei populare, de Sfântul Mucenic Mina, s-a sărbătorit Ziua Tâlharilor.

RomaniaTV.net
11 nov. 2013, 05:01
SFANTUL MINA: Astăzi se plătesc acatiste pentru măritiş

SFANTUL MINA: Credinţa populară spune că această zi este respectată şi de hoţi, dar şi de păgubiţii care îi cer Sfântului Mina ajutor la prinderea tâlharilor. Însă nu doar cei pagubiţi cer ajutor sfântului ci şi cei care vor să îndepărteze gândurile şi faptele rele ale duşmanilor.

Femeile merg la biserică în această zi pentru a duce lumânări şi le lipesc la sfeşnice cu capătul pe care de obicei îl aprind. Potrivit tradiţiei, se crede că schimbă gândurile duşmanilor.

Fetele urmează şi ele acelaşi ritual cu lumânările în speranţa că inimile celor doriţi se vor întoarce spre ele. Tot în această zi se plătesc sărindare şi acatiste pentru măritiş, pentru împlinirea blestemelor şi aflarea unor taine.

Sfântul Mina a fost soldat în armata romană şi a trăit în secolul al patrulea. În timpul vieţii, şi-a ajutat semenii să îşi găsească bunurile pierdute. De aceea este cunoscut drept ocrotitorul păgubiţilor.

Moaştele Sfântului Mina au fost aduse la Bucureşti în 1874. Pelerinajul are loc pe data de 11 noiembrie, ziua în care s-a născut sfântul. Şi tot în această zi, buzunarele oamenilor sunt mai în siguranţă. Numită şi Sărbătoarea Tâlharilor, ziua Sfântului Mina este cinstită şi de hoţi ca singura zi din an în care aceştia nu fură, de tema pedepsei divine.