Sfântul Sinod al BOR a decis! Ce sancțiuni vor primi ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu

Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat joi că mai marii Bisericii Ortodoxe Române au decis să îl sancționeze pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu o ”dojană sinodală scrisă” pentru acțiunile sale din ultima vreme. Mai mult, membrii Sfântului Sinod au decis să îl sancționeze și pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române pentru părerile și comentariile lansate în spațiul public.

29 feb. 2024, 18:19
Sfântul Sinod al BOR a decis! Ce sancțiuni vor primi ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu

Ce sancțiuni vor primi ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu. Deși pare că a scăpat ieftin și de această dată, ÎPS Teodosie a fost avertizat de Sfântul Sinod că dacă va recidiva va fi trimis în faţa Consistoriului Arhieresc Prim.

Citește și Gigi Becali sare în apărarea lui ÎPS Teodosie! „Doar îi arată pisica şi gata, atât. Este episcop şi cu asta, basta”

Ce sancțiuni vor primi ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu

În ședința de joi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis următoarele:

-”ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;

– „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;

– „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;

– „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”.

Cât despre Vasile Bănescu, pentru părerile personale expuse în spațiul public, Sfântul Sinod al BOR a decis reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române, însă nu a precizat dacă acesta va mai rămâne sau nu în funcția de purtător de cuvânt.

– „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. VASILE BĂNESCU nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod.

Citește și ÎPS Teodosie sfidează în continuare BOR! Decizia de ultimă oră a Patriarhului Daniel