Sfârșitul banilor cash în România. Proiectul a fost deja votat în Parlament

Parlamentul României, care are majoritate prin coaliția PSD + PNL + UDMR, vrea transparență totală pentru ANAF, la finanțele cetățenilor. Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat, salariile nu vor mai putea fi plătite în numerar, ci doar pe card.

22 dec. 2022, 18:08
Sfârșitul banilor cash în România. Proiectul a fost deja votat în Parlament

Adio, bani cash. Din 2023, românii vor primi salariile exclusiv prin transfer bancar. Proiectul este ca și adoptat. După votul favorabil din Senat, acesta va fi supus votului în Camera Deputaților, unde coaliția de guvernare beneficiază de majoritate. Inclusiv USR ar putea vota „pro”. Apoi, proiectul va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Cetățenii români, cu carte de muncă sau alte forme de angajamente, vor trebui să dețină un cont bancar, scutit de comisioane, pe care să-și primească banii.

„În vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, plățile de natură salarială și prestațiile sociale se vor efectua prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază) cu excepția consumatorului vulnerabil, care poate solicita primirea plății în numerar”, se arată în expunerea de motive a legii.

Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogare a soldului, plățile online sau închiderea contului de bază folosit în relația cu statul vor fi lipsite de comisioane, mai arată legea.

Tranziția este programată să se facă până la 1 ianuarie 2026. De la această dată, instituțiile publice vor avea obligația de a asigura încasările de numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, toți comercianții vor trebui să accepte plățile electronice.

 

Pericolul tranziției la banii electronici

 

În opinia avocatului Veronica Dobozi, tranziția completă la portofelul digital va aduce beneficii, dar și pericole. Printre aspectele mai puțin fericite pentru persoanele fizice se vor număra posibilitatea guvernului de a introduce instant sancțiuni/amenzi cetățenilor, respectiv accesul total al executivului la finanțele oamenilor, ceea ce reprezintă, implicit eliminarea confidențialității.

Avocatul Veronica Dobozi crede că se poate ajunge în puctul în care cetățenii să devină total dependenți de guvern, astfel încât nu-și vor mai putea cumpăra nici măcar produse de la patiserie dacă nu au activat portofelul digital.