Sfatul dresorului: Ce trebuie să ştii înainte să adopţi un câine

Câinii se adoptă de mici, cei mari şi foarte activi nu se duc într-o garsonieră sau un apartament, li se acordă atenţie asemenea oricărui membru al familiei, constant, zilnic, dar nu trebuie lăsaţi să facă orice, oriunde şi în niciun caz nu trebuie lăsaţi singuri cu copiii, mai ales cu cei mici - sunt doar câteva din sfaturile oferite oricui se gândeşte să adopte un câine, de unul din cei mai buni dresori de câini poliţişti din România, premiat în diferie competiţii, agent şef principal de poliţie Petru Iuga, de la Centrul Chinologic Sibiu.
Cristina Dinu
09 oct. 2013, 11:19
Sfatul dresorului: Ce trebuie să ştii înainte să adopţi un câine

„Dacă o persoană sau o familie vrea să îşi ia un câine, presupunem că are şi un copil, sfatul meu este să ia câinele când este pui. Când îţi iei un câine, să nu îl iei matur, îl iei căţel, creşte împreună cu familia, devine ca un membru al familiei”, a declarat, pentru Agerpres, Petru Iuga.

Acesta nu recomandă nimănui să ia acasă un câine bătrân de pe stradă, pentru că există printre altele riscul ca acel câine să fi fost traumatizat sau pur şi simplu să fie agresiv şi atunci nu se va adapta noului cămin.

„Dacă deja câinele nu mai e pui, îi e mai greu să se adapteze la o familie. Dacă a ajuns la o anumită vârstă, nu se ştie exact de ce tratament a avut parte până atunci, prin ce a trecut, dacă a fost traumatizat, cum s-a comportat, dacă nu ştii istoricul lui, atunci e problematic. Mai bine iei un câine de mic, îl educi după tine, după familia ta, atunci nu mai ai probleme cu el”, a spus agentul şef principal de poliţie de la Centrul Chinologic Sibiu.

Înainte de a lua acasă un pui, trebuie să ştim că ar fi bine să evităm să adoptăm un câine de talie mare, foarte activ, dacă noi locuim într-o garsonieră sau într-un apartament de bloc, pentru că viaţa acelui câine va deveni un calvar.

La bloc, câinii de companie sunt bichon maltez, poate un labrador, chiar şi un ciobănesc belgian, însă nu e indicat. Câinelui trebuie totuşi să-i dai libertate de mişcare„, explică unul din cei mai buni dresori de câini poliţişti de la noi.

Petru Iuga îi avertizează pe părinţi să nu-şi lase câinii nesupravegheaţi în prezenţa copiilor mici. Un câine îţi poate muşca copilul, dacă acesta îi ia jucăria, chiar dacă până atunci a fost foarte blând şi doar s-a jucat cu acesta. Câinele din propria curte îţi poate muşca copilul şi dacă acesta încearcă să-i ia mâncarea din farfurie.

Câinele niciodată să nu-l laşi nesupravegheat cu un copil. Dacă e un copil mai mic, până la vârsta de patru – cinci ani şi se joacă cu jucăria câinelui, atunci câinele este posibil să-ţi muşte copilul, din cauza jucăriei, nu din cauză că are ceva cu copilul. Sau dacă i se oferă mâncare. Câinele îşi apără mâncarea, nu trebuie încercat să o iei din faţa lui. Dar acest ultim aspect se poate educa la câine. Dacă am un câine, atunci nu îi dau doar eu de mâncare. Dacă este hrănit de soţia mea, de copilul meu, atunci câinele ştie că toţi din familie îi dau de mâncare şi nu va recunoaşte drept stăpân doar pe unul din ei”, atrage atenţia specialistul în dresaj canin.

Un alt sfat este să nu laşi câinele să facă doar ce vrea el.

Nu trebuie să laşi câinele, chiar dacă este pui, să facă anumite lucruri. Nu îl laşi să îşi facă nevoile unde vrea el, trebuie să îl înveţi, să îl educi în acest sens, exact ca şi pe copilul tău. Câinele nu are raţiune, însă pricepe. Dacă îţi rupe florile din grădină, există o modalitate să nu le mai rupă. Te duci cu el în lesă lungă, ca şi când ar fi liber, când vrea să rupă floarea, l-ai smucit, îi dai comanda „nu-i voie” şi îl chemi la tine. Important este să nu îl mângâi. Pentru că el face asocierea, nu e voie, dar pe urmă este voie”, sfătuieşte Petru Iuga.

Poate una din cele mai importante „reguli” când îţi iei un câine, e să nu îl baţi.

„Nu bătaie. Dacă baţi câinele, nu faci nicio treabă cu el”, avertizează poliţistul specialist în dresaj.

Un câine dacă este certat de stăpân, pricepe că a greşit. Cea mai rea pedeapsă pentru un câine de companie, este zgarda şi lesa.

„Există o modalitate de a comunica cu câinele, verbal. Dacă ridici tonul, după intonaţie, atunci câinele pricepe. Dacă nici atunci nu pricepe, există lesa şi zgarda. Atunci nu mai poate face nimic. Repet. Câinele nu trebuie lăsat să facă ce vrea. Dacă ai o curte, îi poţi restricţiona spaţiul, chiar dacă ai spaţiu mare. Nu trebuie lăsat în toată curtea. Spre exemplu, câinele trebuie să vadă cine intră în curte, dar să nu poată să ajungă la acea persoană”, afirmă Petru Iuga.

Dresorul de câini poliţişti de la singura şcoală de dresaj a Ministerului Afacerilor Interne, cea de la Sibiu, compară comportamentul câinelui, chiar cu al stăpânului.

„Există o vorbă: câinele îşi copiază stăpânul. Dar nu trebuie lăsat să-şi copieze stăpânul în toate aspectele. Dacă spre exemplu, e un câine foarte ataşat, asta nu înseamnă că-i dau atenţie doar 50 de minute, într-o zi. Trebuie să-i dau atenţie zilnic, constant. Dacă vine la mine şi sunt ocupat, nu îi spun: marş de aici, acum nu am timp de tine. Când câinele tău vine la tine, trebuie să-i dai atenţie, să îl saluţi, să-l mângâi, după care îl laşi liber sau pleacă el, pentru că se linişteşte”, îndeamnă Petru Iuga.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Amendă pentru cei cu casă la curte! Distanța obligatorie până la terenul vecinului
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Decizia Primăriei București produce amenzi pe bandă rulantă. Ce îi așteaptă pe șoferi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor