SFATURI care te ajută să treci cu bine peste iarnă. Iată cum eviţi răceala

Vitamina C este esenţială pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales în perioada iernii. Iată ce fructe şi legume este bine să consumi pentru a evita răcelile.

12 nov. 2013, 08:20
SFATURI care te ajută să treci cu bine peste iarnă. Iată cum eviţi răceala

Vitamina C este prezentă în metabolismele glucidelor, lipidelor şi proteinelor şi este indispensabilă în formarea colagenului, proteină esenţială pentru formarea şi protejarea pielii, ligamentelor şi oaselor. Este importantă în absorbţia fierului la nivelul membranei intestinale şi, de asemenea, în formarea globulelor roşii şi rezistenţa vaselor sanguine, scrie jurnalul.ro.

De asemenea, Vitamina C contribuie la o bună funcţionare a muşchilor şi a creierului prin activarea unor neurotransmiţători. Această vitamină este şi un puternic antioxidant care luptă contra radicalilor liberi care au efecte negative asupra celulelor.

Cea mai importantă sursă de vitamina C o constituie legumele (varza, conopida, brocoli, cresonul, spanacul, roşiile, cartofii, ardeii) şi fructele (portocalele, măceşele, clementinele, lămâile, kiwi). 

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită în ceea ce priveşte comprimatele de vitamina C. Astfel, comprimatele de 500 mg administrate zilnic pot spori riscul calculilor biliari şi accentua unele tulburări digestive. Calitatea vitaminei C provenite din fructe este superioară celei din comprimate.

Iată câteva simptome care anunţă carenţa de vitamina C: stare de oboseală, de slăbiciune, de ameţeală, astenie, insomnii, lipsa poftei de mâncare, pielea uscată, hemoragie, răceli repetate, sângerarea gingiilor în timpul periajului.

Citeşte şi Idei de mic dejun care stimulează imunitatea şi întăresc corpul în sezonul răcelilor