Sfaturile lui Raed Arafat în cazul unei explozii la Zaporojie. Ce trebuie să facă românii: „Este important în primele ore!”

Raed Arad, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, le-a transmis românilor ce trebuie să facă în cazul unei explozii la centrala nucleară de la Zaporojie.

05 iul. 2023, 22:36
Sfaturile lui Raed Arafat în cazul unei explozii la Zaporojie. Ce trebuie să facă românii: „Este important în primele ore!”
Sfaturile lui Raed Arafat în cazul unei explozii la Zaporojie. Ce trebuie să facă românii: "Este important în primele ore!"

Sfaturile lui Raed Arafat în cazul unei explozii la Zaporojie. În plin război, rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc că pun la cale un atac iminent asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa. România ar fi printre cele mai afectate state de un posibil nor toxic emanat de o explozie la această centrală nucleară.

Citeşte şi: Risc nuclear în Europa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unui atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că este important ca, în primele ore, oamenii să nu iasă din casă în cazul unei explozii la centrala din Zaporojie.

Citeşte şi: NATO contrazice regimul Zelenski. Ce se întâmplă la centrala nucleară de la Zaporojie, cucerită de Rusia

„Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri. Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă. Măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare. Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.