Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Ziua de 21 mai, marcată de tradiţii şi superstiţii

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este marcată cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox. Constantin cel Mare s-a născut în anul 274 în Naissus, Serbia. El a devenit conducător al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxentiu. Există legenda conform căreia în lupta cu Maxentiu, Constantin cel Mare a văzut pe cer o cruce luminoasă, care stătea deasupra soarelui şi care era inscripţionată cu următoarele cuvinte: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui). În noaptea dinaintea luptei, Iisus Hristos i-a apărut în vis bărbatului, cerându-i să pună semnul crucii pe steagurile soldaţilor. Astfel a fost câştigată lupta şi Constantin a devenit împărat.

20 mai 2017, 14:01
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Ziua de 21 mai, marcată de tradiţii şi superstiţii

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Imparatul Constantin cel Mare, fiul imparatesei Elena, este suveranul in perioada caruia crestinismul a fost recunoscut drept religie de stat in Imperiul Roman, prin Edictul de la Milano. Acesta este si cel care a convocat primul Sinod Ecumenic, cel de la Niceea, in cadrul caruia s-a conceput Crezul.

Citeşte şi MESAJE Sf. Constantin şi Elena. Urări şi felicitări pentru SFINTII Constantin şi Elena

Imparateasa Elena a fost mama lui Constantin cel Mare, nascuta in provincia Bitinia sub numele de Flavia Iulia Helena. Ea a fost casatorita cu generalul roman Constantiu Chlorus, care divorteaza de ea in anul 293. Imparateasa nu se recasatoreste, ci ramane alaturi de fiul sau si traieste in credinta departe de atentia publica. Ea este cea care a descoperit crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul pe dealul Golgotei. Se spune ca un mort a fost atins de aceasta cruce pentru a verifica autenticitatea ei, iar acesta a inviat pe loc. Imparateasa Elena a contruit Biserica Sfantului Mormant, dar si multe alte biserici.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Traditii, obiceiuri si superstitii

In aceasta zi, casele se stropesc cu agheasma si tamaie, intrucat se crede ca acest lucru alunga duhurile rele. In unele zone ale tarii, se face un mare foc in curte, iar animalele gospodariei sunt trecute prin acest fum, pentru a fi ferite de rau. Se mai crede si ca acest fum ii ajuta si pe gospodari, prin indepartarea fortelor malefice care ii ameninta.

O superstitie cunoscuta spune ca tot ce se seaman astazi se va usca. Tot de Constantin si Elena, se stabilesc unde se vor amplasa stanele si cine le va pazi.

Citeşte şi SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA: Ce păţeşti dacă te iei la ceartă cu cineva în ziua acestei sărbători

In fiecare casa ar trebui adusi cel putin trei bujori infloriti, pentru ca famila sa aiba un an fericit de acum incolo, plin de liniste. Femeile duc bujorii si la biserica, unde ii aseaza la icoana Sf. Imparati Constantin si Elena. In unele zone rurale, gospodarii pun un vas cu lapte in mijlocul camerei, adunand toti membrii familiei in jurul vasului. Apoi, incep sa bata cu linguri de lemn in vas, pentru a alunga duhurile necurate.

In aceasta zi, muncile campului sunt interzise cu desavarsire. Se spune ca cei care vor incalca acest obiceiu, vor avea parte doar de pagube tot anul, iar recoltele le vor fi distruse de seceta si de pasari. Nici macar plantele nu ar trebui udate astazi, intrucat se spune ca acestea se vor ofili.

Vita de vie nu trebuie tunsa astazi, deoarece se spune ca graurii vor manca strugurii. Nici macar buruienile sau frunzele uscate nu trebuie inlaturate in ziua de 21 mai.

De asemenea, gospodarii nu trebuie sa isi lase cainii pe ulita, pentru ca acestia vor fugi si nu vor mai reveni acasa.

In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa ceri sau sa dai bani cu imprumut. De asemenea, nu se spala, nu se coase si nu se fac alte treburi in casa.

Citeşte şi MESAJE de SFÂNTUL CONSTANTIN şi ELENA. Felicitări pentru SOACRA ELENA. „Soacră, soacră, POAMĂ ACRĂ…”