Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020 Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aprinzi lumânări în această zi

Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020. Anual, pe 8 noiembrie, credincioşii îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Arhanghelul Mihail este cel care veghează la căpătâiul bolnavilor. Arhanghelul Gavriil este protectorul mamelor, fecioarelor şi pruncilor. Acestei zi îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a fi protejaţi de cele rele.

RomaniaTV.net
07 nov. 2020, 15:36
Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020 Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aprinzi lumânări în această zi

Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020. Cine sunt cei doi Arhangheli şi care este rolul lor

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului scrie crestinortodox.ro.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. 

Citeste si MESAJE MIHAIL SI GAVRIL 2020: Cele mai frumoase felicitari, urari de SF. MIHAIL SI GAVRIIL

În trecut, în societatea tradițională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că „ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora„. Arhanghelii, în viziunea populară, asista și la judecată de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020. De ce e bine să aprinzi lumânări în această zi

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și că patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făînă de porumb, numită „turtă arietilor” (arietii fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineață zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era mare supărare în satele și târgurile bucovinene.

În ziua praznicului celor doi Arhangheli, se fac pomeniri și praznice pentru cei morți, iar în biserici, fiecare creștin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.

Sfinţii Mihail şi Gavriil 2020. Arhanghelul Gavriil, ocrotitor al mamelor şi pruncilor

Se spune că Arhanghelul Mihail este cel care eliberează Soarele şi Luna din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură, la eclipse. Are putere şi asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamăreaua, care vrea să dea drumul gerului pe pământ, acesta nelăsând-o.

La rândul său, Gavriil este perceput drept un ocrotitor al mamelor şi al fecioarelor, dar şi al pruncilor şi al copiilor. Este infăţişat adesea ca ţinând în mâna un crin sau o călimară şi o pană, simboluri ale rolului său de mesager, dar şi al purităţii sale şi al iubirii faţă de adevăr.