Shakira, la un pas de închisoare pentru fraudă. Ce au descoperit procurorii în cazul banilor ascunși din Spania

Shakira riscă până la opt ani de închisoare, după ce s-a aflat că nu ar fi declarat o sumă importantă de bani pentru un turneu susținut în Spania. Regina muzicii pop latino riscă o pedeapsă aspră acum, deși dezminte orice acuzație adusă de autorități.

26 sept. 2023, 23:14
Shakira, la un pas de închisoare pentru fraudă. Ce au descoperit procurorii în cazul banilor ascunși din Spania
Shakira, la un pas de închisoare pentru fraudă. Ce au descoperit procurorii în cazul banilor ascunși din Spania

Shakira riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare, după ce ar fi omis să declare o sumă importantă de bani folosită pentru organizarea unui turneu mondial. Vedeta a optat să fie judecată în noiembrie, la Barcelona, într-un proces în care neagă că nu a plătit impozite de 14,5 milioane de euro pentru perioada 2012-2014.

Citește și: Shakira a uitat de Pique. Spaniolii au aflat cine este iubitul celebru al divei din Columbia

Shakira riscă ani grei de închisoare pentru fraudă

În noul caz deschis de procurorii spanioli se susține că, în 2018, Shakira a omis să declare profituri de 12,5 milioane de dolari din plata unui avans pentru turneul său El Dorado World Tour. Oamenii legii mai susțin că ea era rezidentă în Spania și, prin urmare, era obligată să își plătească acolo taxele și impozitele pentru veniturile procurate, indiferent de locul în care au fost obținute.

De asemenea, Shakira a deturnat banii către „companii cu sediul în țări cu impozitare redusă și opacitate ridicată”. Astfel, artista de talie mondială în vârstă de 46 de ani este acuzată că nu a plătit 6,6 milioane de euro, impozit pe venit și dobânzi. Echipa de avocați a Shakirei a declarat că aceasta nu a primit nicio notificare cu privire la noul caz din Miami, unde se află acum.

O anchetă preliminară a început în luna iulie, după un raport al Fiscului, cu privire la două posibile infracțiuni legate de veniturile și impozitele sale pe proprietăți aferente anului 2018. Cântăreața de origine latino-americană urmează să fie judecată într-un proces la Barcelona în noimebrie pentru două acuzații separate de evaziune fiscală, totalizând aproximativ 14,5 milioane de euro și reprezentând taxe neachitate pentru perioada 2012-2014.

Procurorul public din Spania a cerut pentru acel proces o pedeapsă de închisoare de opt ani și două luni, precum și o amendă de 23,8 milioane de euro. Shakira a declarat de mai multe ori că este nevinovată și a negat acuzațiile care i-au fost aduse în primul proces, considerând că ea trebuia să plătească taxe în Bahamas pentru anii 2012, 2013 și 2014, nu în Spania. Totuși, ea a anunțat că a plătit între timp toate taxele, plus dobânzile aferente.

În iulie 2022, ea a respins un acord cu procurorii din Spania, unde a locuit, în reprize, alături de fostul ei partener de viață, Gerard Pique, fost membru al naționalei de fotbal a Spaniei și al echipei F.C. Barcelona. Cei doi s-au despărțit între timp, iar Shakira s-a mutat la Miami alături de cei doi fii ai lor.

Citește și: Shakira i-a transmis un mesaj subtil fostului iubit, Gerard Pique: „S-ar putea să îmi ucid fostul!”