Şi tu ţipi la copilul tău? Află de ce nu funcţionează şi ce să faci

Nu e parinte care sa nu fi ajuns in aceasta situatie: copilul tipa din toti rarunchii, sau te ignora total in timp ce tu ii tot spui ca trebuie sa faca un anumit lucru, sau are un comportament complet iresponsabil, sau ceea ce face ii poate pune viata in pericol. Cu toata rabdarea cu care te-ai inarmat, tot exista momente cand clachezi si incepi sa strigi cat de tare te tin plamanii. Apoi iti dai seama ca n-ai rezolvat nimic.

18 dec. 2015, 21:17
Şi tu ţipi la copilul tău? Află de ce nu funcţionează şi ce să faci

Tipatul este un raspuns natural atunci cand copiii sunt nepoliticosi, nu te asculta, te trateaza cu dispret sau orice alt comportament care declanseaza emotii puternice. Chiar daca stii ca trebuie sa-ti pastrezi calmul, este extrem de dificil. Dupa cum, sunt parinti care pot spune ca asa au fost si ei crescuti si n-au patit nimic daca parintii au tipat la ei si au trait cu frica de parinti. Aceste vremuri au trecut, insa, demult. Valorile acelor vremuri se transpuneau in obedienta. Acum parintii vor copii cu care sa pastreze o relatie constructiva pe termen lung, vor copii independenti, care sa se descurce singuri in orice situatie, vor copii care sa aiba incredere de sine si stabili emotional. Ori aceste lucruri nu se pot obtine prin obedienta.

In plus, in momentul in care tipi, transmiti copilului mesajul „NU mai detin controlul! Nu stiu ce sa fac!”. Orice parinte ar trebui sa transmita copilului mesajul „Stiu ce sa fac! Detin controlul absolut asupra mea!”, iar acest lucru il va ajuta si pe el atunci cand va fi mare. Va sti cum sa-si gestioneze emotiile, la maturitate.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.