Siamezele de la Constanţa, transferate la Spitalul Marie Curie din Capitală

Cele două siameze născute la spitalul județean din Constanța vor fi aduse miercuri la București, unde o comisie medicală de la Spitalul Marie Curie urmează să stabilească dacă se poate interveni chirurgical pentru ca fetele să fie separate. Siamezele au în comun sternul, toracele şi ficatul, iar doctorii se luptă acum să le ţină în viaţă.

RomaniaTV.net
23 dec. 2015, 07:08
Siamezele de la Constanţa, transferate la Spitalul Marie Curie din Capitală

Femeia din Constanţa, însărcinată în 36 de săptămâni, a ajuns la spital după ce a început să aibă contracţii puternice. Cum nu a avut o sarcină monitorizată, după prima ecografie, medicii au crezut că va avea gemeni şi au operat-o de urgenţă. După naştere, verdictul a fost unul crunt: fetiţele sunt siameze.

Ele sunt unite la nivel de stern, torace şi abdomen şi cântăresc împreună 3 kg. Micuţele se află la terapie intensivă, unde se luptă să supravieţuiască până când medicii vor decide ce este de făcut.

„Par că au inimile separate, dar, ecografic cel puţin, par că au un singur ficat. Sunt dependenţi de ventilaţia mecanică, nu respiră singuri. Depinde cum o să crească în ce stare vor fi cardiac, respirator, ce se poate separa. O posibilitate evolutivă este să trăiască doar unul”, a declarat unul dintre medicii care se ocupă de caz.

O comisie medicală urmează să stabilească ce paşi se vor face de acum încolo. Un astfel de caz se întâmplă o dată la 200.000 de mii de naşteri, iar rata de supravieţuire este de sub 25%. În România, sunt cunoscute cinci cazuri de siamezi în ultimii 30 de ani, însă operaţiile nu s-au încheiat cu succes. Copiii au murit în timpul tentativei de separare sau după operaţie.