SIE recrutează viitori spioni prin intermediul blogurilor

Serviciul de Informaţii Externe desfăşoară o campanie fără precedent de recrutare prin intermediul celor mai importanţi bloggeri din România.

RomaniaTV.net
16 mart. 2017, 21:48

Serviciul de Informaţii Externe a apelat la unii dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din România pentru a atrage viitorii spioni ai României.

Cetin, Zoso, Victor Kapră şi Costin Cocioabă au scris despre oferta de muncă de la Serviciul de Informaţii Externe.

„Nu pot vorbi despre acest subiect”, a spus scurt unul dintre bloggeri întrebat de materialul pe care l-a publicat despre SIE. Bloggerii implicați în campanie au semnat un Agreement înainte de vizită și de întâlnirea cu cele două cadre operative, care le-au răspuns la întrebări, notează paginademedia.

Citeşte şi: SIE RECRUTEAZĂ spioni. Care sunt cerinţele

Serviciul de Informaţii Externe organizează, începând cu 2 aprilie, un proces de selecţie pentru ocuparea a 40 de posturi de ofiţeri operativi, 15 posturi de ofiţeri specialişti limbi străine şi 30 posturi de ofiţeri specialişti IT, conform unui anunţ postat pe site-ul Serviciului.

SIE nu este la prima campanie de recrutare

Anul trecut, SIE a derulat o campanie pe Facebook, care trimitea către un “Test de abilități” pe site-ul Agenția de Spionaj.

 

Autorul blogului zoso,  Valetin Petcu, scrie că „zilele trecute a avut loc o întâlnire informală, în care membri ai Serviciului de Informații Externe au vrut să explice câtorva oameni cine este și cu ce se ocupă acest serviciu, scopul lor pe termen scurt și mediu fiind atragerea în serviciu a unor oameni de calitate, care momentan fie sunt speriați de “servicii”, fie sunt convinși că nu se încadrează”.

Ma numesc Ametcea, Cetin Ametcea si am vazut patriotism

„SIE nu deține firme, trăiește doar din banii de la buget. Așa că discuțiile cu finanțări, firmele serviciilor și restul sunt simple glume, pentru că nu există cadrul legal prin care ar putea funcționa așa ceva în cadrul lor. A se menționa că banii de la buget sunt niște glume față de SRI sau, și mai rău, față de celelalte servicii de spionaj din NATO.

Și pentru că a venit vorba de NATO, ai noștri sunt pe locul 2 în alianță la cantitatea și calitatea informațiilor transmise. Vă las să ghiciți singurei cine este pe locul 1.

Așa. Legat de discuțiile cu serviciile care fac și dreg în țară. SIE nu are dreptul legal de a activa cu activități specifice pe teritoriul României. Singurii care pot face asta sunt colegii de la SRI. Ca fapt haios, SIE este un serviciu ilegal oriunde în lume. În țară nu au voie să se desfășoare, iar în clipa în care trec granițele țării, devin automat, spioni, deci, ilegali”, spune Cetin.

Victor Kapra: Ce trebuie să știi dacă vrei să devii ofițer SIE

Nu au legitimație de serviciu (nu există un astfel de document pentru niciun angajat al instituției) și arată asemenea unor manageri oarecare de companie. Dacă îi vezi la o masă în Centrul Vechi cu o bere în față, pot trece foarte ușor drept niște corporatiști de multinațională ieșiți să se relaxeze.

În afară de cei doi n-am zărit în timpul vizitei vreun alt ofițer SIE, dar cei doi oficiali ne asigură că spionii români nu arată precum cei din filme. Pot fi burtoși, cu chelie, cu înfățișări absolut banale – treci pe lângă ei pe stradă și nu îi bagi în seamă.

În definitiv, ca să fugi cu un stick cu date secrete abia obținute, nu trebuie să arăți neapărat bine, ci să ai o bună pregătire fizică și stăpânire de sine. Și uneori, să tragi perfect cu arma.
Avem nevoie de oameni lucizi; cei care caută cu orice preț adrenalina nu sunt potriviți pentru misiuni, pentru că atunci când lucrezi cu patimă, nu te mai controlezi și îi crești șansele „țintei”.

Totul trebuie să pară obișnuit, simplu, pentru că în general ceea ce e complicat sperie, iar în activitatea noastră inteligența trebuie să existe, dar să nu se vadă, spune Cristian.

Serviciul de Informații Externe este o instituție militară, dar 95% dintre angajați provin din instituții de învățământ universitar civil.

Ofițerii SIE sunt la bază istorici, geologi, ingineri, teologi, medici, juriști, foști jurnaliști.

Ofițerii români aflați în misiune pot fi uneori, de pildă, recepționeri la hotel, oameni care caută sabatic sensul vieții în regiuni exotice, membri ai unor grupări religioase sau simpli angajați ai unor companii.

Candidatul ideal este în jurul vârstei de 27 de ani, menţionează Victor Kapra.

Costin Cocioabă: SIE va desfăşura o amplă campanie de recrutare

„Sunt multe informații de decantat, însă ce pot să vă spun cu siguranță este faptul că astfel de întâlniri sunt, pentru majoritatea dintre noi, civilii, once in a life time.

Pentru cei cărora le este neclar ce face SIE, pe scurt, Serviciul se ocupă cu obținerea de informații secrete, necesare României, activitatea acestuia desfășurându-se exclusiv în afara granițelor țării.

Scopul întâlnirii a fost acela de a afla cât mai multe despre SIE ca angajator, Serviciul urmând să desfășoare în perioada următoare o amplă campanie de recrutare.

… nu e mereu ca în filmele cu James Bond, unde este prezentat doar spectaculosul meseriei. Și îți trebuie, din câte am înțeles, un minim de 10-15 ani pentru a putea avea experiența necesară să acționezi ca-n filme fără să pui în pericol viața ta, a colegilor, sau a altor persoane implicate într-o acțiune.

… telefoanele se pot asculta chiar dacă sunt închise. Nu este un procedeu simplu și la îndemâna oricui, însă sunt instituții, printre care și SIE, care o pot face.

… nu umblă nimeni mascat pe stradă, nu e nimeni plin de mușchi și de scheme kung-fu, iar fetele nu poartă un pistol mic lipit de picior.

… cei care pleacă în misiuni schimbă pașapoartele ca pe șosete,

Costin Cocioabă punctează că “La invitația SIE, blogul costin.ro susține campania de informare și recrutare de noi cadre în cadrul Serviciului. ”