Sienna Miller va juca rolul actriţei Tippi Hedren, obsesia lui Alfred Hitchcock

Sienna Miller va juca rolul feminin titular într-un film care va prezenta relaţia bolnăvicioasă dintre Alfred Hitchcock şi actriţa sa fetiş, Tippi Hedren, care a fost ţinta nenumăratelor abuzuri din partea artistului.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 13:10

Tippi Hedren, în vârstă de 81 de ani, s-a întâlnit deja cu Sienna Miller. Filmările vor începe joi, iar filmul va fi difuzat pe BBC 2, anul viitor. Imelda Staunton va juca rolul soţiei lui Alfred Hitchcock, Alma.

Filmul arată modurile în care Hitchcock (61 de ani) încerca să controleze viaţa actriţei de 31 de ani, care a devenit un star în filmul „Păsările/ The Birds”. Această luptă continuă între cei doi le-a distrus, în final, carierele.

Tippi a suferit în tăcere foarte mult timp dar, când presiunile lui Hitchcock, care îi spunea că nu va evolua în carieră decât dacă va răspunde avansurilor sale sexuale, au ajuns la apogeu, actriţa a renunţat la proiectele comune cu artistul.

Scenarista producţiei BBC 2, Gwyneth Hughes, a declarat: „Toată lumea ştie că lui Hitchcock îi plăceau blondele. Din nefericire pentru Tippi, a dezvoltat o iubire stranie şi obsesivă entru ea, ceea ce a dus la izolarea ei. Regizorul i-a făcut nenumărate avansuri sexuale şi a încercat să îi controleze viaţa”. „Astăzi, asemenea gesturi se numesc «hărţuire sexuală», dar atunci acest concept era necunoscut”, a adăugat scenarista.

Pasiunea lui Hitchcock pentru Tippi a început în 1961, când a văzut-o pe aceasta într-o reclamă la o băutură dietetică. Convins că a descoperit-o pe următoarea Grace Kelly, Hitchcock a distribuit-o pe Tippi, chiar dacă aceasta nu avea experienţă de actriţă, în hitul său, „Păsările”.

După debutul acesteia în thrillerul său, Hitchcock a vrut să o transforme pe frumoasa blondă în starul perfect, insistând să aibă un cuvânt de spus în tot ce însemna apariţa sa, de la haine la dietele sale. Iniţial, Tippi Hedren, care era divorţată şi avea o fiică, Melanie Griffith, a fost iniţial flatată de atenţia pe care regizorul i-o arăta. Totuşi, cu cât obsesia devenea mai evidentă, actriţa a început să se sperie de tendinţele regizorului de a o controla. În timpul producţiei filmului „Marnie”, Tippi Hedren nu a scăpat de sub privirea lui Hitchcock, care îi interzicea să meargă în aceeaşi maşină cu colegii de platou şi care avea toate întâlnirile cu ea în privat. Regizorul a continuat să o hărţuiască, cu cadouri pe care i le trimitea insistent, urmăriri prin oraş şi, la un moment dat, a trimis o mostră a scrisului actriţei la un grafolog.

Actriţa a rezistat chinurilor, deoarece avea un contract de şapte ani cu Hitchcock şi se temea că, dacă ripostează, nu va mai fi angajată într-o industrie în care regizorul avea o foarte mare influenţă. Cu toate acestea, actriţa a renunţat când, pe platourile filmului „Marnie”, Hitchcock i-a spus clar că nu va mai putea să lucreze niciunde, dacă nu cedează avansurilor sale sexuale.

În ciuda faptului că a fost nominalizat de şase ori la premiile Oscar, printre care pentru filmele „Psycho”, „Păsările/ The Birds” şi „În spatele ferestrei/ Rear Window”, Alfred Hitchcock nu a reuşit niciodată să plece acasă cu o statuetă a Academiei de film americane.

Sienna Miller, în vârstă de 29 de ani, a cochetat cu industria modei, lucrând ca model şi designer. Miller a devenit cunoscută pentru rolurile din filmele „Alfie” (2004), „Factory Girl” (2006) şi „Triunghiul dragostei” (2008). În 2009, Miller a apărut pe afişul filmului „G.I. Joe: Rise of Cobra”.

Tippi Hedren, în Păsările