Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, recunoaşte că România ar putea adopta impozitul progresiv: „Să vedem care este varianta cea mai potrivită”

Țara noastră ar putea trece la impozitul progresiv pe venit. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică recomandă României ca pentru salariile nete sub 3.900 de lei să fie impozitul de 6%, pentru cele peste 3.900 de lei net, impozitul să fie 12%, iar pentru salariile peste 9.200 de lei impozitul să fie de 18%.

21 mart. 2024, 23:44
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, recunoaşte că România ar putea adopta impozitul progresiv: „Să vedem care este varianta cea mai potrivită”

Menționăm că în prezent impozitul pe venit este de 10% indiferent de salariul net. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a declarat că va analiza propunerea OCDE.

„Noi, Ministerul Muncii, împreună cu cei de la Ministerul Finanțelor suntem deschiși să analizăm posibilitățile astfel încât și în ceea ce privește impozitarea salariilor să vedem care este varianta cea mai potrivită pentru România.

O astfel de discuție nu putem să avem fără o consultare atentă atât cu reprezentanții patronatelor, cu angajatorii, cât și cu reprezentanții sindicatelor, fiindcă Consiliul Național Tripartit este forma cea mai bună în care executivul cu cei de la patronate și cu cei din sindicate dialoghează”, a declarat Simona Bucura Oprescu pentru Antena 3.

În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spunea că impozitarea prograsivă nu se potriveşte profiluli economic al popolaţiei României, unde destul de puţini angajaţi au salarii foarte mari.

Citeşte şi: Ciolacu, despre închiderea hipermarketurilor în weekend: „Nu poţi spune românilor când să-şi cumpere alimente”

„Am spus, fără să intru în contradicție nici cu domnul prim-ministru și nici cu doctrinele celor două partide, că în impozitarea progresivă face sens în momentele în care populația are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani.

Din această perspectivă a impozitării progresive, sigur cota unică, am beneficiat cu toții de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și, dacă vreți, ca și factor de impulsionare fiscal și ca și modalitate de a impulsiona forța de muncă. Totuși, așa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și cred că în continuare ne-o dorim cu toții. Altminteri, PNL a și precizat că este linie roșie pentru ceea ce înseamnă cota unică și o susține în continuare. Sigur, susțin cota unică.”, a spus Marcel Boloş, la Digi 24.

Citeşte şi: Veste proastă pentru bugetari, se plăteşte leafa după performanţă. Cine va primi salarii „recompensă”