Vestea anului în sport. Simona Halep a scăpat, pedeapsă redusă de la 4 ani la 9 luni de suspendare!

Victorie uriașă pentru Simona Halep, poate reveni pe terenurile de tenis. TAS a decis reducerea pedepsei de la 4 ani la 9 luni în scandalul de dopaj.

05 mart. 2024, 17:07
Vestea anului în sport. Simona Halep a scăpat, pedeapsă redusă de la 4 ani la 9 luni de suspendare!
Răsturnare de situație pentru Simona Halep! Directorul laboratorului de toxicologie aruncă informația care schimbă tot procesul de dopaj: „Am găsit substanța interzisă în toate cele 5 flacoane sigilate!”

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

La începutul lunii februatie, Simona Halep și-a susținut nevinovăția la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne. Decizia de astăzi reprezintă verdictul definitiv al TAS.

Simona Halep și-a jucat ultima carte la TAS, unde a fost audiată în perioada 7-9 februarie, în încercarea de a obține o micșorare a perioadei de suspendare dictată inițial de ITIA.

La Lausanne au fost audiați și Patrick Mouratoglou și echipa sa – formată din fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia. Aceștia și-ar fi asumat răspunderea pentru înlocuirea suplimentelor administrate Simonei Halep cu cele pe bază de colagen.

Cazul Simonei Halep este complex. De aceea, TAS a programat trei zile de audieri. Elementul-cheie este pașaportul biologic, în care s-au găsit șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, înainte și după ce ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Avocații Simonei Halep au susținut că ea a luat acel supliment contaminat timp de cinci zile.

La audierile de la TAS, Simona Halep a apelat și la ajutorul unui expert francez, Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie si biologie.

Fostul lider WTA Simona Halep le-a mulţumit, într-un mesaj postat pe Instagram după audieri, tuturor celor care au susţinut-o şi au avut încredere în ea necondiţionat în perioada de după depistarea pozitivă cu o substanţă interzisă. Halep a notat, că pentru ea s-a terminat coşmarul trăit timp de un an şi jumătate şi că acum aşteaptă “cu capul sus” decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv”.

“Coşmarul pe care l-am trăit timp de un an şi jumătate s-a terminat. Am avut şansa de a-mi prezenta apărarea în faţa TAS, de a demonstra că nu am recurs niciodată la niciun fel de dopaj. Este ceea ce am declarat din prima zi în care am fost acuzată”, a scris Simona Halep.

Surpriză uriaşă! Simona Halep a decis ce va face după retragerea din tenis: „Mă voi dedica 100% acestui proiect”

“Acum aştept decizia cu capul sus şi vreau să vă mulţumesc vouă, fanilor mei, jucătorilor, foştilor jucători, legendelor acestui sport, sponsorilor mei şi tuturor celorlalţi pentru sprijinul vostru extraordinar, pentru toate mesajele şi videoclipurile pe care le-aţi făcut pentru mine în această perioadă grea pe care am trăit-o. Vă mulţumesc pentru încrederea voastră necondiţionată. Acest sprijin a însemnat foarte mult pentru mine şi mi-a dat puterea de a continua să lupt în fiecare zi pentru a arăta adevărul!

Voi împărtăşi cu voi veştile despre cazul meu imediat ce le voi primi.

Vă doresc toate cele bune.

Binele şi adevărul înving întotdeauna”, a adăugat sportiva.

Halep a primit iniţial o suspendare de patru ani din partea Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) pentru două încălcări ale reglementărilor privind dopajul. Ea a făcut recent apel la această decizie în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) şi aşteaptă verdictul. Românca şi-a susţinut nevinovăţia în acest caz, iar Mouratoglou a recunoscut că ‘se simte responsabil’, deoarece Roxadustatul din organismul ei ar fi provenit dintr-un supliment de colagen recomandat de echipa sa.

Veste excelentă pentru Simona Halep în plin proces la TAS. Sancţiune anulată pentru un supliment contaminat