Simona Halep, anunţ devastator în scandalul de dopaj. Este vorba de o sumă uriaşă!

Simona Halep (31 de ani, locul 58 WTA) a fost inclusă pe lista participanților de la US Open 2023, deși rămâne suspendată provizoriu pentru dopaj, decizia finală fiind aşteptată pe 14 august.

10 aug. 2023, 17:45
Simona Halep, anunţ devastator în scandalul de dopaj. Este vorba de o sumă uriaşă!
Veste de ultimă oră primită de Simona Halep în scandalul de dopaj

Simona Halep ratează un posibil premiu de 3 milioane de dolari. US Open 2023 va oferi premii de 65 de milioane de dolari, în creştere cu 8% faţă de ediţia din 2022. Competiția de la New York sărbătoreşte cinci decenii de egalitate a plăţilor pentru jucători şi jucătoare la Flushing Meadows.

Campionul şi campioana de la US Open 2023 vor încasa câte un cec în valoare de trei milioane de dolari. Toţi jucătorii care vor accede pe tabloul principal al turneului vor primi suma minimă de 81.500 de dolari, mai mare cu 44% faţă de ediţia din 2019, când premiul minim a fost de 58.000 de dolari.

Faza calificărilor va oferi, de asemenea, premii importante, cu 22.000 de dolari pentru cei care vor disputa primul tur şi 45.000 de dolari pentru cei care vor accede în turul al treilea.

Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Verdicul oficial va fi anunţat pe 14 august: final de carieră pentru fostul nr. 1 WTA

Simona Halep (31 de ani, locul 58 WTA) a fost inclusă pe lista participanților de la US Open 2023, deși rămâne în continuare suspendată provizoriu pentru dopaj.

Românca ar putea participa la US Open dacă tribunalul independent Sport Resolutions va da un verdict de achitare, în timp util.

Organizatorii turneului american au precizat că regulile pentru un Grand Slam îi permit oricărui sportiv care este suspendat provizoriu să se înscrie pe lista inițială. Dacă suspendarea provizorie nu este ridicată până la începerea turneului, jucătoarea este retrasă automat de pe listă, înainte de tragerea la sorți a calificărilor și tabloului principal.

în 1973, Openul Statelor Unite a devenit primul eveniment sportiv în care valoarea premiilor a fost egală între jucători şi jucătoare, câştigătorii trofeelor la masculin şi feminin plecând acasă cu câte un cec în valoare de 25.000 de dolari.

Românul Ilie Năstase a cucerit trofeul la US Open în 1972, după ce l-a învins în finală pe americanul Arthur Ashe, la capătul unui meci în cinci seturi (3-6, 6-3, 6-7, 6-4, 6-3).

„Nasty” a fost recompensat cu 25.000 de dolari pentru acest succes, în timp ce americanca Billie Jean King a primit 10.000 de dolari pentru câştigarea titlului la feminin.

Un record important al Simonei Halep a fost doborât

Victoria Azarenka a reușit la WTA Montreal să doboare un record al Simonei Halep, sportiva din Belarus devenind jucătoarea cu cele mai multe victorii la turneele de categorie „WTA 1000”. Retrasă între timp din competiție (a declarat forfait înainte de meciul cu Sloane Stephens din turul al doilea), Vika a acumulat victoria cu numărul 187 din carieră la acest gen de turnee după ce a învins-o pe Magda Linette (scor 6-3, 6-0) în runda inaugurală.

„Oh, da? Ei bine, nu știam de această statistică, dar ea spune totul despre faptul că îmi place să joc la turnee importante” – Victoria Azarenka, după ce a depășit recordul Simonei Halep.

Această categorie de turnee a fost introdusă în circuitul WTA începând din sezonul 2009, însă pe atunci competițiile se numeau Premier Mandatory și Premier 5. Din 2021, WTA le-a reunit sub un nume nou, WTA 1000.

Turneele care fac parte din această categorie sunt Dubai, Indian Wells, Miami, Madrid, Roma, Canadian Open (Montreal / Toronto), Cincinnati, Guadalajara și China Open. Pe această listă se mai găsește și Wuhan Open, dar momentan nu se mai joacă tenis în această locație.

Victoria Azarenka are 187 de victorii, ea fiind urmată de Simona Halep (186), Petra Kvitova (177), Caroline Wozniacki (176 – revenită recent în circuitul mondial) și Agnieszka Radwanska (175 – retrasă de câțiva ani).

Suspendată provizoriu pentru dopaj, Simona Halep se află totuși pe lista jucătoarelor înscrise la US Open 2023.

De știut:

  • Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.
    Simona Halep este pentru moment suspendată provizoriu din tenis ca urmare a unui test pozitiv cu Roxadustat (efectuat pe durata US Open 2022).
    Cazul Simonei este judecat în aceste momente de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
    Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
    Reamintim că suspendarea maximă pe care Halep ar putea să o primească este una de 4 ani.

Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. Verdicul oficial va fi anunţat pe 14 august: final de carieră pentru fostul nr. 1 WTA

Lovitură devastatoare pentru Simona Halep. La sfârșitul lunii august, românca va împlini un an de când a jucat ultimul meci oficial în circuitul WTA, fiind suspendată propvizoriu pentru dopaj încă din octombrie 2022. Deși procesul ei s-a terminat la final de iunie, Simona Halep nu a primit un verdict până acum, iar situaţia este mult mai compicată decât se credea. Aceasta este acuzată de două lucruri foarte grave, dopaj cu roxadustat şi iregularităţi în paşaportul medical.

Deocamdată, Simona Halep va primi o veste teribilă pe 14 august: după mai bine de zece ani petrecuți în top 10 WTA, românca va fi eliminată din clasament! Practic, sportiva nu.şi poate apăra punctele câştigatae anul trecut, iar după US Open 2023 va trebui să o ia de la zero dacă va reveni în tenis.

Citeşte şi: Mesajul misterios postat de Simona Halep, din cea mai vizitată capitală europeană. Românca așteaptă în continuare verdictul în cazul de dopaj

Foarte mulți specialiști sunt de părere că judecătorii de la Sports Resolution îi vor aplica o pedeapsă destul de serioasă, minim doi ani de suspendare. Dacă nu va accepta devizia, Simona Halep va avea apoi posibilitatea să conteste decizia la Tribunalul de la Lausannes, care i-ar putea reduce pedeapsa la 15 luni.

„Fiind un tribunal independent, ne aflăm în imposibilitatea de a comenta orice aspect legat de dosarele noastre, indiferent că procedurile s-au încheiat sau sunt în desfășurare. Adoptăm această abordare în privința tuturor cazurilor care ajung la noi. Vă mulțumim pentru înțelegere şi ne cerem scuze că nu vă putem furniza mai multe detalii, în acest moment”, este răspunsul oferit de Sport Resolutions la începutul lui august 2023, când „Adevărul” a solicitat o explicație pentru întârzierea verdictului Simonei Halep.

Citeşte şi: Așteptarea verdictului în cazul de dopaj al Simonei Halep, subiect de glume pe internet

În alte cazuri asemănătoare, cu sportivi dopaţi cu roxadustat, suspendările au fost destul de drastice. Pe 27 iulie 2015, UCI a anunțat că ciclistul Fabio Taborre a fost testat pozitiv la inhibitorul roxadustat în cadrul unui control în afara competiției din 16 iunie 2015 și că a fost suspendat provizoriu, pentru ca pe 25 mai 2016 sp fie suspendat timp de patru ani! De asemenea, maratonistul francez Bertrand Moulinet a fost suspendat pentru patru ani din Federația Franceză de Atletism din cauza rezultatului pozitiv la testul antidoping, iar Carlos Oyarzun a primit o suspendare de patru ani din partea UCI în urma unui test pozitiv pentru FG-4592 la Jocurile Panamericane din 2015.