Simona Halep, audiată în regim de urgenţă. Ce se întâmplă cu suspendarea pentru dopaj

Simona Halep a depus, prin intermediul avocaţilor săi, o solicitare pentru a fi judecată în regim de urgență în dosarul de dopaj de Sport Resolutions, un tribunal independent de la Londra.

10 ian. 2023, 12:20
Simona Halep, audiată în regim de urgenţă. Ce se întâmplă cu suspendarea pentru dopaj
S-a anunţat cât va fi suspendată Simona Halep pentru dopaj. Când va putea reveni în circuitul WTA

Simona Halep, audiată în regim de urgenţă. Sports Resolutions, tribunalul independent de la Londra desemnat de ITIA (International Tennis Integrity Agency), care judecă în primă instanță cazurile de dopaj, a acceptat solicitarea făcută de Simona Halep.

Citeşte şi: Lovitură teribilă pentru Simona Halep! Apărarea fostului lider WTA, aruncată în aer: „Dovada încălcării regulilor este aceasta!”

Conform ProSport, Simona Halep a solicitat derularea audierii cu celeritate, astfel încât să nu fie depășită perioada de trei luni de la încheierea procesului de gestionare a rezultatelor deja trimise completului Sport Resolutions. Avocații fostului lider WTA vor ca, în cadrul şedinţei de audiere urgentă, să demonstreze că rezultatul pozitiv cu roxadustat, prelevat la controlul doping din 29 august 2002 la US Open, este cauzat de utilizarea unui produs contaminat, astfel încât perioada de suspendare provizorie să fie eliminată. Dacă sentinţa îi va fi favorabilă, Simona Halep va scăpa de suspendare și va putea reveni în circuitul profesionist de tenis.

Citeşte şi: Simona Halep, primele detalii din procesul de dopaj. „Sunt în drum spre soarele de deasupra norilor”

În cazul în care această primă instanță nu îi stabilește nevinovăția, Simona Halep poate contesta sentinţa la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare!

Potrivit ANAD, roxadustat este o „substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante. Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a listei interzise impuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA), perioada de suspendare este de patrru ani. Un detaliu care nu este în favoarea Simonei Halep este următorul: un caz care implică o substanță nespecifică (precum este roxadustat) este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat.