Simona Halep poate scăpa de acuzaţiile de dopaj. Artificiul găsit de avocaţi pentru nevinovăţia campioanei noastre

Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj. Românca are la dispoziţie 20 de zile să conteste actul de acuzare sau să încheie un acord de recunoaştere.

12 nov. 2022, 07:39
Simona Halep poate scăpa de acuzaţiile de dopaj. Artificiul găsit de avocaţi pentru nevinovăţia campioanei noastre
Imagine controversată cu Simona Halep. Unde a fost surprinsă românca în plin scandal de dopaj

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, după ce a fost testată pozitiv la testele antidoping de la US Open, la Roxadustat, o substanţă care ajută la mai buna oxigenare a sângelui.

Simona Halep a fost acuzată de dopaj cu roxadustat, o substanță interzisă care face parte din din clasa EPO. În acest context, jucătoarea de tenis riscă o suspendare de până la patru ani. Fostul număr 1 WTA va fi audiată la tribunalul independent Sport Resolutions. Cei doi avocați români din această instituție au explicat că sportiva poate invoca sabotajul sau contaminarea mâncării.Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping de la TAS, a explicat ce înseamnă contaminarea. De asemenea, el a precizat și care sunt condițiile pentru a arăta că acest lucru s-a întâmplat fără știrea sportivului. „Când discutăm despre contaminare, trebuie să plecăm de la premisa că există mai multe tipuri de contaminare, iar orice discuție generică sau speculativă nu face decât să adâncească confuzia și mai mult”.

Veste uriaşă pentru Simona Halep în plin scandal de dopaj. Are şanse mari să scape!

Avocatul a mai precizat și care sunt cele trei tipuri de contaminări pe care le poate invoca Simona Halep. Este vorba de contaminarea unor produse alimentare, a unor suplimente alimentare sau contaminarea apărută pe lanțul de control anti-doping. Cu toate acestea, Jura a mai adăugat că pentru fiecare tip de contaminare sportiva are nevoie de un probatoriu distinct care să îi demonstreze nevinovăția.

„Interdicția poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism cât și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a explicat Cristian Jura.

Dacă Simona Halep nu ar fi fost suspendată din turneele oficiale de tenis, ea ar fi putut participa alături de echipa României la meciul împotriva Ungariei din play-off-ul din Billie Jean King Cup, fosta FED Cup. În acest context, căpitanul nejucător al României, Horia Tecău, a dezvăluit că a discutat cu Halep. Sportiva i-a transmis că nu va fi nici măcar în tribune la Oradea, informează Digisport.ro.

Paul Ciucur şi Dan Mihai, singurii români din agenţia londoneză de soluţionare a litigiilor din sport, Sport Resolutions, au declarat, pentru TVR, că Simona Halep a fost acuzată, oficial, de dopaj cu Roxadustat la US Open. Fostul lider WTA are 20 de zile la dispoziţie pentru a contesta actul de acuzare sau a încheia un acord de recunoaştere.

Citeşte şi: Simona Halep, mesaj emoţionant pentru Patrick Mouratoglou. „O persoană specială!”

„Actul de acuzare de dopaj i-a fost adus la cunoştinţă lui Halep”, au afirmat avocaţii. „Faza de investigaţie a luat sfârşit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziţie 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există şi această posibilitate, un acord de recunoaştere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancţiunea standard, la 3 ani”, a explicat Paul Ciucur.

Românii de la Sport Resolutions au vorbit şi despre condiţiile pe care Halep trebuie să le ia în calcul dacă invocă „contaminarea probelor prelevate la controlul anti-doping”.

„Trebuie văzut ce iregularităţi s-ar fi putut întâmpla şi dacă aceste iregularităţi pot cauza un alt rezultat decât cel existent”, a afirmat Dan Mihai.

“Având în vedere că atât la proba A cât şi la proba B, sportiva, şi sportivii în general, nu doar ea, participă în mod direct: ei pun proba în aceste recipiente şi, mai mult decât atât, au ocazia, dreptul şi ocazia de a fi prezenţi, personal sau prin reprezentant, la deschiderea probei B, aşa cum a fost cazul nostru, o contra-expertiză, este o variantă cu şanse foarte mici de contestare”, a adăugat Paul Ciucur.

Ciucur a menţionat şi care este situaţia dacă Simona Halep se apără invocând contaminarea suplimentelor de efort: „Comportă două condiţii: una, să-şi fi păstrat un flacon deschis din care a ingerat substanţa, suplimentul pe care pretinde a fi contaminat iar, doi, să mai aibă încă două flacoane identice, sigilate, din acelaşi lot.”

Sports Resolutions, agenţia care se va ocupa de audierea Simonei Halep, este un for independent de soluţionare a litigiilor din sport.