Simona Halep, prima reacţie după suspendarea de patru ani. Apel la TAS şi acţiune în instanţă

Simona Halep (31 de ani) a oferit o primă reacţie după ce a primit o suspendare de patru ani în cazul de dopaj. Sportiva a anunţat că va face apel la Tribunalul Sportiv de la Lausanne şi că va apela la toate căile legale împotriva companiei care a produs suplimentul depsre care susţine că a fost contaminat.

12 sept. 2023, 19:36
Simona Halep, prima reacţie după suspendarea de patru ani. Apel la TAS şi acţiune în instanţă
Simona Halep, prima reacţie după suspendarea de patru ani. Apel la TAS şi acţiune în instanţă

Simona Halep, prima reacţie după suspendarea de patru ani. ITIA a făcut anunțul marți după-amiază, dar decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS în termen de 21 de zile. Suspendarea Simonei va expira pe data de 6 octombrie 2026.

Citeşte şi: Simona Halep, suspendată patru ani! Comunicat oficial al Agenţiei Internaţionale pentru Integritatea Tenisului. Singura cale de atac este la TAS

Simona Halep a transmis că va face apel la TAS și că va apela în instanță compania care a produs suplimentul pe care ea îl consideră contaminat cu roxadustat.

„Cred într-un sport curat. În aproape două decenii de tenis profesionist și sute de turnee de jucate, două titluri de Grand Slam, am oferit 200 de teste de sânge și de urină pentru a depista eventualele substanțe interzise. Toate au fost curate până pe 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele și a fizioterapeutului, oameni care în care mare încredere, mi-am ajustat suplimentele nutritive.

Niciunul dintre ingrediente nu a conținut vreo substanță interzisă din ce știm noi – și tribunalul a fost de acord. Unul dintre ele a fost contaminat cu roxadusatat. Am fost testată săptămânal pe durata anului 2023 după testul inițial pozitiv, toate celelalte probe au fost negative. În ciuda acestei dovezi, ITIA a adus în discuție iregularități din pașaportul său biologic. Asta doar după ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, iar doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA.

ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat la parametrii sângelului meu – au fost timp de 10 ani în aceeași termeni. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost vreodată găsită în probele mele de sânge sau de urină, excepție făcând cea din 29 august cu roxadustat, care a fost prezentată într-un nivel extrem de scăzut. Luând în considerare faptul că înainte cu 3 zile rezultatul fusese negativ, e clar că am fost expusă accidental”, a transmis Simona Halep.

Citeşte şi: Ilie Năstase, Andrei Pavel şi George Cosac, primele reacţii după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. „Dacă era americancă nu avea parte de acest tratament”

„Sunt etern recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei, a prietenilor, a fanilor din întreaga lume. Voi continua să mă antrenez și voi face tot ce ține de puterile mele că șterg aceste acuzații false și să mă întorc pe teren. Intenționez să fac apel la TAS și să apelez la toate căile legale împotriva companiei care a produs suplimentul în cauză”, a mai spus Simona Halep.